Sabin Sărmaş, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României, spune că industria high-tech din România va beneficia de investiţii semnificative, iar menirea autorităţilor este să dezvolte servicii publice digitale la standarde înalte.

“Excelent discursul preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Primim cu bucurie vestea că Uniunea Europeană va pune la dispoziţie aproximativ 750 miliarde de euro cu care va trebui să construim împreună #EuropaDigitală, într-un timp foarte scurt – 2030. Vor fi investiţii semnificative în industria high-tech din România, iar menirea noastră este să dezvoltăm servicii publice digitale la standarde înalte”, a scris miercuri Sabin Sărmaş pe pagina sa de socializare.

El a precizat că un alt proiect ambiţios al Comisiei Europene este cel privind identitatea electronică europeană sigură, pe care fiecare cetăţean o poate folosi oriunde în Europa pentru a plăti orice fel de taxe.

“România, la iniţiativa Autorităţii pentru Digitalizarea României, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, a făcut un prim pas în acest sens prin proiectul PSCID (Platformă Software Centralizată pentru Identitate Digitală – n.red.), care trebuie să fie interoperabil cu proiectul european”, a menţionat Sabin Sărmaş.

Discurs privind starea Uniunii Europene

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susţinut miercuri în faţa eurodeputaţilor primul său discurs privind starea Uniunii Europene. Ea a spus că pandemia de coronavirus şi incertitudinea pe care aceasta o aduce nu s-au terminat şi că europenii “suferă în continuare” şi trăiesc “o perioadă de anxietate puternică”.

“Prioritatea noastră este să trecem împreună prin această probă”, a spus Ursula von der Leyen în primul său discurs despre starea Uniunii. Ea a menţionat că Uniunea trebuie să continue să protejeze vieţile oamenilor şi bunurile lor, acesta fiind “cel mai important lucru”.

“Ştim cât de repede numărul de cazuri poate creşte şi scăpa de sub control. Prin urmare, trebuie să continuăm să înfruntăm această pandemie cu cea mai mare prudenţă, cea mai mare responsabilitate şi cea mai mare unitate”, a declarat oficialul european.

Preşedinta CE a salutat “forţa” de care au dat dovadă europenii în ultimele şase luni şi le-a mulţumit medicilor şi infirmierilor, precum şi tuturor celorlalţi lucrători din prima linie, “care şi-au asumat riscuri pentru noi toţi”. Fiecare ţară s-a străduit să acţioneze cât mai bine posibil pentru cetăţenii săi, iar Europa a făcut mai multe împreună decât oricând, a spus Ursula von der Leyen.