După moratoriul decretat de guvernul condus de Angela Merkel, care a condus la închiderea a opt reactoare (dintre care unul deja oprit), Germania ‘a trebuit în scurt timp să completeze scăderea producţiei prin activarea în primul rând a centralelor sale termice, reducerea masivă a exporturilor şi devenind importator’ de la anumite state, afirmă studiul.

Franţa ‘a răspuns în foarte scurt timp nevoilor germane trecând de la poziţia de importator la cea de exportator’, situaţie posibilă printr-o mare disponibilitate a reactoarelor franceze şi un consum intern redus datorită climei blânde, adaugă SIA Conseil, care evaluează ‘Jackpot-ul’ obţinut de Franţa prin vânzarea de energie electrică către Germania la 360 de milioane de euro între martie şi decembrie 2011.

SIA Conseil a obţinut aceste cifre prin analizarea unei părţi a datelor privind comerţul cu energie electrică între Franţa şi vecinii săi, care arată că Franţa a devenit brusc un exportator net către Germania, la un preţ mediu al megawatt-ului/oră evaluat la 51 de euro.

Sursa citată adaugă că Franţa ‘se poate aştepta în continuare în 2012 la câştiguri suplimentare din exportul către Germania’.

Cu toate acestea, SIA Conseil avertizează că în final ‘consumatorii europeni vor trebui să achite nota de plată’ a renunţării Germaniei la atom, ‘care potrivit estimărilor operatorilor, precum EON, vor vedea o creştere cu 5 euro pe megawatt/oră la facturile de energie electrică’.