Fostul președinte a făcut un apel, într-un interviu pentru BBC, către toate țările să declare că toate armele nucleare ar trebui distruse.

„Este ceea ce trebuie să facem pentru a ne salva pe noi şi planeta noastră. (…) Atât timp cât armele de distrugere în masă există, în principal armele nucleare, pericolul este colosal (…) Să ne uităm la ce se întâmplă în jurul nostru. Suntem înconjuraţi de ciocniri, de împuşcături, nave şi avioane sunt trimise peste tot. Situaţia în care ne aflăm nu este ideală”, a spus Gorbaciov.

Acesta a lansat un apel către SUA și Rusia pentru începerea tratativelor cu privire la controlul armamentului nuclear.

„S-a dovedit că acest tratat a fost cel mai important pilon al stabilităţii strategice. Avem nevoie de tratative astfel încât distrugerea lui să nu sporească ameninţarea războiului”, a declarat Gorbaciov, acum în vârstă de 88 de ani, pentru cotidianul Izvestia, la două luni după încetarea aplicării Tratatului privind forţele nucleare intermediare (INF), semnat de el însuşi în 1987.

Există tendinţe periculoase – toate se află la orizont. Aş evidenţia doar două, ele sunt desconsiderarea dreptului internaţional şi militarizarea politicii mondiale”, a afirmat fostul lider al Uniunii Sovietice.

Președintele american Donald Trump a retras oficial în august SUA din pactul INF semnat între SUA și fosta Uniune Sovietică în 1987. În baza acestui tratat au fost interzise rachetele lansate de la sol ce transportau focos nuclear pe o distanţă cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

Ultimul tratat important între SUA şi Rusia privind controlul armamentului, noul tratat START, va expira în 2021. El limitează numărul de focoase nucleare pe care le pot desfăşura cele mai mari puteri nucleare din lume.