Kim Jong-un a făcut această promisiune cu ocazia unei expoziții militare, flancat de mai multe rachete de mari dimensiuni, informează agenția AP.

„Nu vorbim de un război cu nimeni, ci de a împiedica războiul și de a crește, practic, descurajarea militară pentru a proteja suveranitatea națională”, a spus liderul de la Phenian.

Și a continuat: „SUA au declarat frecvent că nu sunt ostile statului nostru, dar nu există dovezi bazate pe acțiuni care să ne facă să credem că nu sunt ostile. America continuă să creeze tensiuni în regiune cu judecăți și acțiuni greșite”.

Etichetând SUA drept o „sursă” de instabilitate în Peninsula Coreeană, Kim a mai afirmat că cel mai important obiectiv al țării sale este deținerea unei „capacități militare invincibile”, pe care nimeni să nu îndrăznească să o conteste.

Expoziția, despre care agenția KCNA spune că a fost menită să marcheze 76 de ani de la venirea la putere a Partidului Muncitorilor, a fost prima de acest gen de când Kim a preluat conducerea țării, la sfârșitul lui 2011.

Mesajul Coreei de Nord 

În cadrul expoziției au fost prezentate o serie de arme nou dezvoltate, inclusiv rachete balistice intercontinentale. Phenianul a testat recent mai multe tipuri de rachete, susținând că a lansat cu succes inclusiv un proiectil hipersonic. În paralel, armata de la Seul și-a testat propriul sistem de lansare a rachetelor de pe submarin.

„Practic, Coreea de Nord vrea să transmită acum acest mesaj: ”Vom continua să dezvoltăm noi arme, inclusiv arme nucleare, așa că nu ne amenințați cu sancțiuni, pentru că noi nu putem fi de acord cu dublul standard”, explică Yang Wook, expert militar de la Universitatea Hannam din Coreea de Sud.

Luna trecută, Agenția ONU pentru energie atomică anunțat că Nordul pare să își fi repornit un reactor nuclear care poate produce plutoniu pentru arme nucleare, situație pe care a calificat-o „profund neliniștitoare”.