Israelul lansează noi ameninţări la adresa Iranului! Ministrul Apărării spune că s-ar putea ajunge la un conflict direct între cele două ţări, pentru a opri Iranul să dezvolte bomba atomică.

“Comunitatea internaţională trebuie să construiască un plan B viabil pentru a opri Iranul”

Benny Gantz, ministrul israelian al Apărării, a declarat, miercuri, că Iranul va avea în două luni materialele necesare fabricării unei bombe atomice. Din acest motiv, Gantz face un apel către comunitatea internaţională să vină cu un plan diferit faţă de reaplicarea acordului nuclear din 2015, transmite agenţia EFE.

“Nu ştim dacă regimul iranian va fi dispus să semneze un acord şi să revină la masa negocierilor, dar comunitatea internaţională trebuie să construiască un plan B viabil pentru a opri Iranul de pe drumul său către arma nucleară”, a declarat Benny Gantz în cadrul unei întâlniri cu circa 60 de ambasadori, ce a avut loc miercuri, 25 august, la Tel Aviv.

În tot acest timp, premierul israelian Naftali Bennett se află la Washington în prima sa vizită oficială. El va discuta, joi, cu preşedintele Joe Biden despre ameninţarea nucleară iraniană şi va propune soluţii alternative acordului nuclear din care SUA s-au retras în urma deciziei fostului preşedinte Donald Trump.

Statele semnatare (G5+1), care au negociat acordul nuclear cu Iranul, încearcă acum să-l readucă în vigoare sau să-l renegocieze cu Teheranul. Israelul s-a împotrivit mereu acestui acord, susţinând că s-au făcut prea multe concesii Iranului prin ridicarea aproape totală a sancţiunilor fără oprirea completă a programului de îmbogăţire a uraniului.

Ministrul Apărării: Israelul are mijloacele de a acţiona împotriva Iranului şi nu va ezita să o facă

Ministrul israelian al Apărării a mai semnalat, miercuri, că Israelul poate desfăşura o acţiune militară unilaterală împotriva Iranului.

“Israelul are mijloacele de a acţiona şi nu va ezita să o facă. Nu exclud posibilitatea ca Israelul să fie nevoit să acţioneze în viitor pentru a preveni un Iran nuclear”, a indicat Benny Gantz.

Pe de altă parte, el a asigurat că Iranul se află în spatele atacului cu dronă din luna iulie în Marea Arabiei asupra petrolierului Mercer Street, navă operată de o companie israeliană, soldat cu moartea a doi membri ai echipajului, un român şi un britanic.

“Evaluarea noastră este că drona folosită în atac a fost lansată de pe teritoriul iranian, cu aprobarea conducerii iraniene”, a spus ministrul Gantz.

Sursa foto: Dreamstime