India a anunţat că a efectuat marţi bombardamente, sub forma unui ”atac preventiv” în care a ucis un ”număr foarte mare” de membri ai unei grupări islamiste din Pakistan, Islamabadul a denunţat o ”încălcare” a frontierei de facto a regunii disputate Caşmir, , iar UE şi China au îndemnat la ”reţinere”.

Comunitatea internaţională se teme de o escaladare între cei doi vecini şi rivali, existând șanse de bombardamente și în perioada următoare, mai ales că ambele țări sunt dotate cu arma nucleară şi care au purtat mai multe războaie în trecut, pe tema regiunii Caşmir, un adevărat butoi cu pulbere, pe care o revendică amândouă.

India a anunţat că a efectuat bombardamente drept atac ”preventiv”, iar Pakistanul a denunţat o ”agresiune intenpestivă” căreia Islamabadul intenţionează să-i răspundă ”la ora şi în locul pe care le va alege”.

Pakistanul ”respinge puternic afirmaţia Indiei potrivit căreia ea a vizat o presupusă tabără teroristă în apropiere de Balakot şi (că a provocat în aceasta) pierderi grele”, se arată într-un comunicat publicat în urma unei reuniuni între mai mulţi miniştri şi reprezentanţi de rang înalt ai armatei pakistaneze, scrie news.ro.

”Încă o dată, Guvernul indian a recurs la afirmaţii interesate, imprudente şi fictive”, se arată în comunicat, în care Executivul indian este acuzat că a acţionat de ochii publicului ”într-un comtext electoral”, în pofida ”unui risc grav la adresa păcii şi stabilităţii regionale”.
”În această operaţiune, un foarte mare număr de terorişti, de formatori, de comandanţi de rang înalt şi de jihadişti antrenaţi în atentate sinucigaşe din cadrul Jaish-e-Mohammed au fost eliminaţi”, a declarat Guvernul.

Premierul pakistanez a dat ordin ”forţelor armate şi poporului pakistanez să fie pregătiţi pentru orice eventualitate”, se mai arată în comunicat.

”Având în vedere pericolul imediat, un atac preventiv a devenit absolut necesar”, a declarat Gokhale, catalogând acest raid drept o ”acţiune preventivă non-militară” şi ”ţintind în mos expres tabăra JeM”.

 

New Delhi nu a prezentat în mod oficial detalii cu privire la modalităţile acestui atac, însă presa locală scria că este vorba despre un bombardament aerian efectuat de avioane de vânătoare de tip Mirage 2000.

Pakistanul a anunţat anterior că a respins o scurtă incursiune a Forţelor aeriene indiene deasupra Caşmirului.

Era necunoscut imediat despre ce fel de încărcătură este vorba sau despre numărul acestora.

Generalul a publicat apoi fotografii care surprind, susţine el, impactul încărcăturii şi fragmente de metal contorsionat într-un loc împădurit.

”India a comis o încălcare a armistiţiului, iar noi ne rezervăm dreptul de a răspunde înmod adecvat”, a denunţat Ministrul paistanez de externe Shah Mehmood Qureshi.

India acuză de mult timp Pakistanul că susţine pe ascuns infiltrări ale unor insurgenţi în Caşmirul indian, ceea ce Islamabadul a dezminţit mereu.

Prezentând operaţiunea de marţi drept o ”acţiune preventivă non-militară” vizând doar o grupare islamistă – ci nu statul pakistanez, New Delhi caută să-i limiteze repercursiunile, lăsând o uşă deschisă, potrivit lui Samir Saran, preşedintele Observer Research Foundation de la New Delhi.

Te-ar putea interesa și: