Încă un pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană a adoptat cel de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, după doi ani de la începerea războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Pragul global de 2,000 de persoane și entități sancționate a fost depășit. Comisia Europeană a salutat decizia Consiliului UE în acest sens.

În total, 106 persoane și 88 de entități au fost incluse în lista sancțiunilor. Printre acestea se numără și 27 de noi societăți din Rusia și din alte țări terțe, asociate complexului militar-industrial al Rusiei. În plus, pachetul de sancțiuni introduce interdicții suplimentare la export pentru componente de drone, având în vedere inclusiv firmele care furnizează astfel de piese către Rusia.

 ”La doi ani de la invadarea brutală a Ucrainei de către Rusia, sprijinul UE pentru Ucraina şi pentru poporul său se menţine neatenuat. Europa este unită şi hotărâtă să îşi apere în continuare valorile şi principiile fondatoare. Acest pachet se axează pe limitarea în continuare a accesului Rusiei la tehnologia militară, de exemplu limitarea accesului la drone, şi pe înscrierea pe lista sancţiunilor a altor societăţi şi persoane implicate în efortul de război al Rusiei. Prin acest nou pachet, numărul de înscrieri pe listă a ajuns la peste 2 000, ceea ce reprezintă o lovitură uriaşă dată armatei şi apărării Rusiei. Fiecare euro pe care Rusia nu reuşeşte să pună mâna este un câştig. Trebuie, prin urmare, să rămânem vigilenţi. Comisia va continua să sprijine statele membre pentru a asigura aplicarea eficace a măsurilor şi pentru a colabora îndeaproape cu ţările terţe pentru a aborda posibilele încercări de eludare”, conform unui comunicat al Comisiei.

Sancțiunile sunt fără precedent

Acesta este un pachet fără precedent, cuprinzând 194 de desemnări individuale, dintre care 106 persoane și 88 de entități. Cu aceste noi includeri, UE depășește pragul global de 2,000 de persoane și entități sancționate, în sprijinul Ucrainei, în special:

Vizarea sectorului militar și de apărare al Rusiei: Noile includeri pe listă vizează peste 140 de societăți și persoane din complexul militar-industrial rus. Care sunt implicate în fabricarea rachetelor, dronelor, sistemelor de rachete antiaeriene, vehiculelor militare, componentelor de înaltă tehnologie pentru arme și alte echipamente militare.

Acest pachet include în mod special entități care comercializează diverse componente-cheie pentru drone. Comisia a utilizat o abordare obiectivă și progresivă pentru identificarea acestor firme. A combinat dovezi concrete din surse diverse, susținute de date comerciale și vamale.

Transmiterea unui semnal puternic împotriva partenerilor Rusiei în efortul său de război. Noile includeri pe listă vizează 10 societăți și persoane ruse implicate în transportul armamentului nord-coreean către Rusia. Dar și ministrul apărării al țării, precum și mai multe societăți și persoane din Belarus care oferă sprijin forțelor armate ruse.

Combaterea eludării: Printre noile includeri pe listă se numără o societate rusă de logistică și directorul acesteia. Ea este implicată în importuri paralele de bunuri interzise în Rusia. Precum și o a treia entitate rusă implicată într-un alt sistem de achiziții publice.

Consolidarea acțiunii UE împotriva ocupării și anexării ilegale de către Rusia a unor zone din Ucraina. Printre noile includeri pe listă se numără 6 judecători și 10 funcționari din teritoriile ocupate ale Ucrainei.

Sancționarea încălcărilor drepturilor copiilor. Printre noile includeri pe listă se numără și 15 persoane și 2 entități implicate în deportarea și îndoctrinarea militară a copiilor ucraineni, inclusiv în Belarus.

Sunt și măsuri comerciale

Acest pachet confirmă hotărârea UE de a împiedica Rusia să achiziționeze tehnologie sensibilă occidentală pentru forțele sale militare. Vehiculele aeriene fără pilot (dronele) au fost esențiale pentru războiul din Ucraina. Pachetul include pe listă societățile care achiziționează pentru Rusia componente esențiale ale dronelor. Și introduce unele sancțiuni sectoriale pentru a elimina lacunele și a face mai complicat războiul prin intermediul dronelor.

Pe baza unor dovezi concrete, pachetul adaugă 27 de noi societăți din Rusia. Dar și din țări terțe pe lista entităților asociate complexului militar-industrial al Rusiei. Aceste societăți fac obiectul unor restricții mai stricte la export în ceea ce privește produsele și tehnologiile cu dublă utilizare. Precum și produsele și tehnologiile care ar putea contribui la consolidarea tehnologică a sectorului apărării și securității din Rusia, în special:

  • Adăugarea a 17 societăți ruse care sunt implicate în dezvoltarea, producția și furnizarea de componente electronice pentru complexul militar și industrial al Rusiei.
  • Adăugarea a 4 societăți din China și a câte una din Kazahstan, India, Serbia, Thailanda, Sri Lanka și Turcia, care sprijină indirect complexul militar și industrial al Rusiei în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei prin comerțul cu componente electronice pentru complexul militar-industrial al Rusiei.