Guvernul României susţine, alături de Ministerul Transporturilor, realizarea proiectului privind metroul din Cluj-Napoca. Premierul Ludovic Orban a caracterizat, marţi, proiectul ca fiind unul important şi curajos.

„Avem un proiect important, curajos, în care cred că puţină lume crede, şi aici mă refer la metrou, dar sunt aici ca să vă garantez o implicare totală a Guvernului, alături de Primăria municipiului Cluj-Napoca, în realizarea acestui obiectiv, care este extrem de important şi de util.

Traficul în Cluj a atins nişte indicatori care fac necesară, eficientă şi utilă realizarea unei investiţii. În prima fază, o linie de metrou pe o lungime de 16 kilometri. Sigur că ulterioare dezvoltări urmează să fie discutate, dar în ceea ce ne priveşte, Guvernul susţine acest proiect”, a transmis şeful Guvernului în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Cluj-Napoca.

Mai mult, premierul Ludovic Orban a precizat că Executivul are un angajament clar, ca într-un parteneriat cu Primăria municipiului Cluj-Napoca şi cu Consiliul Judeţean Cluj să susţină toate proiecte de investiţii importante din judeţ.

Dintre aceste proiecte, premierul a amintit centura metropolitană a Clujului, trenul metropolitan care utilizează infrastructura feroviară, o legătură mai bună cu autostrada, prin Mărtineşti, modernizarea şi electrificarea căi ferate pe traseul Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor, spitalul regional Cluj de la Floreşti, spitalul pentru copii şi dezvoltarea aeroportului.

Ion Ţiriac vrea o sală polivalentă la Bucureşti de două ori mai mare decât cea de la Cluj

Recent, omul de afaceri Ion Ţiriac s-a arătat gata să pună la bătaie 30 de milioane de euro pentru o nouă Sală Polivalentă în București și un nou stadion Dinamo. Condiția este ca Guvernul României să pună tot atât și construcția să se facă după planurile alese de Țiriac.

Ion Țiriac spune că va copia planurile unei săli polivalente din Statele Unite ale Americii, cu 18-20.000 de locuri, dar este dezamăgit de atitudinea autorităților române: „Nu există o capitală europeană care să n-aibă un lăcaș polivalent pentru expoziții, pentru sport. Dar cu cine vorbești, că n-ai cu cine vorbi?”

În prezent, cea mai mare sală polivalentă din țară este la Cluj-Napoca, cu o capacitate de 7.227 de locuri. A costat doar 70 de milioane de lei și e un real succes în Ardeal, acolo unde e utilizată la numeroase întreceri sportive și generează de fiecare dată profit pentru oficialitățile locale. Printre evenimentele importante găzduite acolo s-a numărat EuroBasket 2017, prilej cu care capacitatea s-a mărit la 9.300 de locuri.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea