„Avatar” a fost unul dintre cele mai vizionate filme din 2009 cu toate că a fost lansat pe marile ecrane abia la finele anului. Pelicula a reuşit să doboare recordul de 1 miliard de dolari în încasări în doar 17 zile la nivel internaţional.

Dincolo de producţia finală de pe marile ecrane, producţia „Avatar” a fost o adevărată provocare. „Acest film nu este o animaţie”, a declarat chiar regizorul James Cameron care a subliniat că mişcările personajelor sunt 100% reale. „Actorii nu au stat în faţa unui microfon şi au adăugat voce unor personaje create integral pe computer”, a mai declarat Cameron.

Toate acestea au fost realizate cu ajutorul lui senzor de mişcare conectat la un calculator care doar randa partea grafică a personajelor. În acest fel dispozitivul de management al mişcării capta acţiunea tuturor muşchilor din corpul actorului şi o transmitea personajelor.

Acest lucru a fost realizat inclusiv cu mimica actorilor care a fost transmisă personajelor pentru ca acestea să pară cât mai reale.

„Cel mai interesant lucru este că în tot acest film se vede interpretarea mea”, spune Sam Worthington, actorul care îl interpretează pe Jake Sully. „Avatarul acela chiar se mişca, vorbea şi gesticula exact ca mine. Practic eram eu”, subliniează Worthington.