Sau, pur si simplu, vreti sa admirati rasaritul soarelui chiar de pe malul marii? In acest caz, solutia o reprezinta un concediu petrecut in cort, pe malul marii sau la munte. Pentru aceasta nu este nevoie decat de rucsac, cort si sac de dormit, minimumul necesar la plecarea in excursie. Alegerea cortului se face in functie de destinatia aleasa. Teoretic, avem de ales intre numeroase modele si firme producatoare, insa, daca nu vrem sa facem escalade pe timp de iarna, modelele obisnuite de cort sunt foarte bune si, mai ales, au preturi rezonabile. Un cort cu pereti in doua straturi si fund impermeabil este suficient pentru reusita unei excursii. Formele actuale sunt de tip clasic, iglu sau tunel. Pentru cei care iubesc muntele, cortul reprezinta o facilitate in stabilirea traseelor montane.
Majoritatea corturilor au primul strat din panza subtire de bumbac sau material sintetic si o invelitoare exterioara impermeabila, iar podeaua este cauciucata. Un cort cantareste de obicei intre doua si patru kilograme pentru o capacitate de doua-patru persoane. Cortul clasic in doua ape cu bete din aluminiu se instaleaza in 15 minute, unul mare de plaja cu veranda cam in jumatate de ora, iar cele tip iglu se monteaza in timp record, cinci minute fiind suficiente. Bine ancorat, cortul rezista bine la vanturi moderate. E drept ca in timpul ploilor puternice, apa se poate infiltra in interior, mai ales daca prelata nu este bine intinsa.

Saltelele de izopren, paturi portabile

Industria articolelor de camping asigura o gama larga de produse, practic orice obiect casnic avand corespondent in varianta portabila. Pana si un dus poate fi montat langa cort, rezervorul, de culoare neagra, asigurand apa calda. Pentru gatit se pot utiliza micile aragazuri de voiaj, alimentele fiind pastrate in cutii frigorifice sau frigidere portabile alimentate la 12 volti. Pentru dormit se utilizeaza saltele de izopren, un material asemanator buretelui dar mai rigid. La preturi cuprinse intre 90.000 si 200.000 lei, acestea sunt si izolatoare termice ideale.
Locurile de campare trebuie sa fie cat mai aprope de o sursa de apa. In cazul unui parau de munte, trebuie gasit un teren mai inalt, pentru a fi feriti de surprizele neplacute. Ploile torentiale transforma, in decurs de numai o ora, un mic parau intr-un torent care poate sa inunde portiuni mari de teren. De asemenea, trebuie evitate micile depresiuni, care se pot transforma in mlastina. Spre deosebire de multe alte tari, unde camparea se face doar in locuri special amenajate, in Romania se pot gasi locuri accesibile si salbatice. Dar nu montati, fara incuviintare, corturile pe fanete, mai ales inainte de cosit, sau dincolo de ingradituri. Noile legi au redesteptat in romani instincte funciare adormite si nu uitati ca, cel putin teoretic, orice petic de pamant are, totusi, un proprietar.
Sacii de dormit sunt un accesoriu indispensabil pentru noptile racoroase, chiar si pe litoral. Pe timp de vara, nu sunt necesari saci de dormit scumpi, aproape orice model de pe piata asigurand un grad de confort cel putin acceptabil. Cei mai buni raman cei umpluti cu puf, in ciuda aparitiei materialelor sintetice performante. Sacul cu puf este cel mai usor si in acelasi timp cel mai calduros, dar si cel mai scump. Pentru lunile calduroase, sacii ieftini, care costa in jur de 500.000 de lei, sunt suficienti.
Corturile nu necesita o intretinere speciala. Trebuie avut doar grija sa fie depozitate departe de orice sursa de caldura intr-un loc uscat. Pentru a evita degradarea este obligatoriu ca in momentul impachetarii, panza cortului sa fie complet uscata. Nu se recomanda spalarea foii exterioare cu detergent, aceasta fiind impregnata cu substante hidrofuge.    

Un cort iglu izoterm ajunge la doua MILIOANE DE LEI

Model        Caracteristici            Pret (mii lei)
tip clasic    3 pers., 1 compartiment            2.854
tip clasic    4 pers., 1 compartiment, izoterm,         3.100
tip clasic    2 pers., 1 compartiment            770
tip iglu    3 pers., 1 compartiment, izoterm        1.900
tip tunel    4 pers., 2 compartimente, izoterm,         4.272
tip iglu    2 pers., 1 compartiment, pentru plaja    611
tip iglu    4 pers., 1 compartiment, izoterm,         2.025
tip tunel    3 pers., 1 compartiment, izoterm, parasolar    2.500
tip iglu    2 pers., 1 compartiment, spatiu bagaje    1.800
tip iglu    2 pers., 1 compartiment            600
tip iglu    4 pers., 2 compartimente, izoterm, veranda    1.430
sac de dormit    cu gluga, temp. min. -5C        1.250
sac de dormit    cu gluga, temp. min. -2C        1.350
sac de dormit    cu gluga, temp. min +8C        800
sac de dormit    cu gluga, vatelina            357
scaun pliant    cadru metalic+panza        357
scaun pliant    plastic turnat            446
masa plianta    cadru metalic            178

Sfaturi pentru instalarea cortului

· Se evita apropierea de copacii mari din care, pe timp de furtuna, se pot rupe crengi sau care pot fi trazniti.
· In apropiere sa existe surse de apa.
· De evitat vaile inguste sau solul argilos, unde se strang mari cantitati de apa la ploaie.
· Deschiderea cortului sa fie orientata spre sud-est.
· Cortul sa fie bine ancorat si panza cat mai intinsa. Cu cat va fi mai intinsa, cu atat va fi mai impermeabila.
· Cortul se strange numai dupa ce s-a uscat bine la soare.
· Depozitarea acestuia se face departe de surse de caldura, care conduc la imbatranirea rapida a materialului sintetic.
· Intariti foarte bine pichetii (cuiele de ancorare a cortului) pentru ca sa reziste la vant.
· Daca nu aveti un cort rezistent, nu va aventurati sa mergeti la munte toamna sau primavara.
· Panza cortului nu trebuie sa fie atinsa cu mana. Cand ploua, nu sprijiniti obiecte pe panza cortului, pentru ca-si pierde impermeabilitatea.
· Nu faceti focul aproape de cort.
· Din motive ecologice nu sapati santuri in jurul cortului pentru scurgerea apei de ploaie.
· Nu campati pe fanete sau in locuri ingradite fara permisiunea proprietarului terenului.
· La mare, dar mai ales in delta, nu uitati de cremele anti-tantari.