Organismul umanitar cu sediul la Geneva s-a concentrat în raportul său anual asupra catastrofelor din lume pe problemele de alimentaţie, subliniind prăpastia dintre bogaţi şi săraci, precum şi recenta creştere a preţurilor.

Potrivit statisticilor întocmite de Crucea Roşie, 1,5 miliarde de persoane de pe glob sufereau de obezitate în 2010, iar 925 de milioane, de malnutriţie. "Dacă libera funcţionare a pieţei s-a soldat cu o situaţie în care 15% din omenire suferă de foame, în timp ce 20% sunt obezi, înseamnă că ceva n-a mers", a spus secretarul general Bekele Geleta, citat într-un comunicat.

Directorul Crucii Roşii pentru regiunea Asia-Pacific, Jagan Chapagain, consideră că aceste statistici sunt "un scandal cu două tăişuri", adăugând că "excesele alimentare ucid astăzi mai mulţi oameni decât foamea".

Potrivit lui, problema lipsei de hrană nu se datorează unei penurii alimentare în lume, ci unei proaste distribuiri, cu multă risipă, şi a creşterii preţurilor, care a făcut produsele alimentare mai puţin accesibile.

Preţurile produselor alimentare au explodat în 2011 pe plan mondial, experţii gândindu-se la o criză alimentară asemănătoare celei din 2008, care a provocat tulburări şi instabilitate politică în multe ţări. Creşterea acestor preţuri, pe care Crucea Roşie o atribuie, între altele, speculaţiilor de pe piaţa materiilor prime şi schimbărilor climatice, a fost considerată unul din elementele care au declanşat în acest an masivele proteste populare din ţările Maghrebului şi Orientului Mijlociu.
SURSA: Agerpres