Ministerul Agriculturii din Filipine își propune să importe 22.000 de tone de ceapă cu scopul de a asigura aprovizionarea pieţei interne, în condiţiile în care explozia preţurilor la acest aliment, care este posibil să fi atins cel mai ridicat preţ din lume, a dus inflaţia la maximul ultimilor 14 ani, a relatat publicația Bloomberg.

Filipine consumă aproximativ 17.000 de tone de ceapă pe lună

Propunerea cu privire la importurile de ceapă a fost formulată la o reuniune a unui comitet de experţi şi urmează să fie supusă aprobării preşedintelui Ferdinand Marcos Jr., a declarat, duminică, 8 ianuarie, secretarul său, Rex Estoperez. Pe lângă funcţia de preşedinte, Marcos este şi ministru al Agriculturii în Filipine.

Achiziţiile de pe piaţa externă „ar fi o soluţie bună timp de o lună, pentru a reduce preţurile. Nu putem să nu facem nimic, pentru că unul dintre factorii care stimulează inflaţia este preţul la ceapă”, a declarat Rex Estoperez. Acesta a evidențiat, însă, că importurile vor fi doar o „soluţie temporară” şi că, la momentul de față, nu există planuri care să vizeze alte importuri.

Ţara din sud-estul Asiei consumă aproximativ 17.000 de tone de ceapă pe lună. În acest sens, Ministerul Agriculturii de la Manila se aşteaptă ca, după aprobare, importurile să ajungă cel mai târziu în prima săptămână din februarie, a afirmat Rex Estoperez.

Ceapa este un ingredient important în bucătăria filipineză, la fel ca și usturoiul

Pe piaţa din Filipine un kilogram de ceapă roşie se vinde şi cu 650 de pesos (echivalent cu 11,68 de dolari). În același timp, ceapa albă se vinde şi cu 600 de pesos kilogramul, aceasta fiind de trei ori mai scumpă decât carnea de pui şi cu aproximativ 25% peste preţul unui kilogram de carne de vită, conform tarifelor cu amănuntul la produsele alimentare monitorizate de Ministerul Agriculturii la data de 5 ianuarie 2022.

Ceapa este un ingredient important în bucătăria filipineză, la fel ca și usturoiul. Explozia preţurilor a afectat într-o mare măsură consumatorii în special în perioada-cheie a sărbătorilor de sfârşit de an, atunci când au loc multe reuniuni în familie, astfel că numeroase persoane s-au plâns pe reţelele sociale de explozia preţurilor.