Barack Obama, care implineste astazi o luna de la preluarea functiei de presedinte al Statelor Unite, a luat deja o serie de decizii extrem de riscante privid relansarea economiei americane.

Ajuns pe 20 ianuarie in fruntea unei mari puteri economice aflate in criza, Obama a promulgat in doar o luna de zile un enorm plan de relansare economica in valoare de 787 miliarde de dolari, care se adauga la interventiile masive ale statului in sectorul financiar, cel imobiliar si in industria auto.

Daca aceste initiative vor relansa intr-adevar economia, Obama va intra in istorie ca un magician politic, alaturi de alti mari presedinti americani.

Daca insa America se va afunda si mai mult in criza, cum s-a intamplat cu Japonia in 1990, Barack Obama va fi acuzat ca nu a facut altceva decat sa acumuleze datorii uriase aruncand in aer deficitul bugetar.

„Este ca un pariu”, spune istoricul Julian Zelizer, profesor la Princeton University.

Obama se gandeste ca va putea profita de criza pentru a reforma sistemul american in profunzimea lui, analizeaza politologul Dennis Goldford.

Analistii afirma ca o cauza a refuzului republicanilor de a se pune de acord cu planul de relansare a lui Obama este tocmai aceasta teama de esec pe care ar putea sa-l aiba planul, cu atat mai mult cu cat planul de sprijinire a sistemului bancar nu a fost primit cu ochi buni de catre pietele financiare.