Compania belgiană de dezvoltare imobiliară Atenor Group vrea să înceapă în acest an construcţia primei faze dintr-un complex de birouri din zona de nord a Bucureştiului, cu o suprafaţă totală de circa 70.000 de metri pătraţi, pentru care investiţia se va ridica la peste 150 milioane de euro.

Acesta este printre puţinele proiecte a căror construcţie ar putea începe în acest an, în condiţiile în care aproape 500.000 de metri pătraţi din stocul total de birouri din Bucureşti, de 1,8 milioane metri pătraţi, sunt neînchiriaţi.

„Atenor a intrat pe piaţa românească de birouri înainte de începerea crizei. Având în vedere situaţia economică şi efectele sale asupra pieţei spaţiilor de birouri din România, am regândit proiectul Hermes Business Campus şi în acest sens vom construi o primă fază de circa 18.000 de metri pătraţi. Considerăm că piaţa birourilor din Bucureşti a rămas o oportunitate pentru proiectele de calitate în amplasamente bune, situate lângă nodurile de transport public”, a declarat Paul Lannoye, director de proiect.

În vară încep săpăturile

El a arătat că Atenor a început să „investigheze” piaţa imobiliară din România în 2006, iar achiziţia terenului pentru Hermes Business Campus, amplasat pe Bulevardul Dimitrie Pompeiu, a avut loc în 2008.

Prima fază a proiectului, cu finalizare în 2012, va începe în aprilie-mai, când vor fi realizate lucrări de consolidare, urmând ca în august-septembrie să fie iniţiată construcţia fundaţiei.

„Întregul proiect va avea o suprafaţă închiriabilă de circa 70.000 de metri pătraţi şi va cuprinde trei imobile. Investiţia totală pentru finalizarea celor trei faze va depăşi 150 de milioane de euro. Atenor a investit deja fonduri proprii în proiectul din Bucureşti şi poate investi şi mai mult, dacă este necesar”, a arătat Lannoye, adăugând că încă nu a fost semnat niciun contract de închiriere.

Proiecte în perspectivă

Referindu-se la posibilitatea de a realiza şi alte investiţii în România, reprezentantul Atenor a arătat că modul de operare al companiei este de acţiona prudent pe pieţele noi, având o strategie pe termen lung.

„În acest stadiu, Atenor se va concentra pe dezvoltarea Hermes Business Campus. În funcţie de evoluţia pieţei imobiliare din România din anii următori, Atenor va lua în calcul şi alte potenţiale oportunităţi pe care să le dezvolte, dacă timpul şi condiţiile sunt favorabile”, a mai spus reprezentantul dezvoltatorului belgian.

Atenor Group a finalizat mai multe proiecte imobiliare în Belgia, Luxemburg şi Ungaria. Compania deţinea la jumătatea anului trecut active în valoare de 233 milioane de euro.

Principalii acţionari au companiei sunt fima Sofinim, o subsidiară a Ackermans & van Haaren Group, Alva, TRIS, Stephan Sonneville, Luxempart care deţin împreună 52,61%, restul acţiunilor fiind tranzacţionate pe Bursa din Bruxelles.

SURSA: Mediafax