Trecerea la moneda unica europeana, in paralel cu iesirea din circulatie a marcii germane, a bulversat piata imobiliara din Arad.
In aceasta zona a tarii, tranzactiile imobiliare erau efectuate in marci germane. Acum, vanzatorii in loc sa aplice corect paritatea marca – euro – dolar, au profitat de scoaterea din uz a monedei germane, generand un pret mai degraba pompieristic decat real.
Efectul inedit a constat in cresterea alarmanta a preturilor locuintelor, existand cazuri in care vanzatorii au majorat ofertele cu peste 80-90% fata de vechiul pret. Spre exemplu, un apartament cu doua camere, care se vindea cu 10.000 de marci (circa 4.600 – 4.650 USD) acum este oferit la vanzare cu 7.500 – 8.000 USD, ceea ce inseamna o crestere cu pana la 70%. Tranzactia efectiva se incheie insa la un pret ajustat prin negocieri, cuprins intre 6.500 – 7.000 USD, fapt ce reprezinta o crestere de pana la 60%.
In centrul orasului, un apartament cu trei camere, confort mediu spre sporit, a ajuns sa coste intre 12.000-18.000 USD, iar in cartiere, acelasi apartament costa intre 7.500 USD mai la periferie, si 12.000 USD, daca este situat in apropierea unor spatii comerciale.
In ceea ce priveste apartamentele cu una sau doua camere, astazi acestea au ajuns sa coste intre 5.500- 6.000 USD, in zone mai periferice si in functie de calitatea finisajelor si 8.000 – 12.000 USD, pe arterele principale de circulatie sau chiar in zona centrala.
Si in Timisoara si Cluj Napoca piata a fost data peste cap la inceputul acestui an. „Fenomenul acesta de isterie a pietei se mentine de cateva luni si a cunoscut o usoara ameliorare in ultimele doua saptamani, dar acest balon umflat artificial nu se va dezumfla prea curand. Un vanzator care cerea in toamna anului trecut 10.000 DM pentru o locuinta, acum cere 10.000 USD. Nu-mi imaginam ca banateanul, muncitor si care stie cum se face banul, sa faca astfel de gesturi necugetate”, afirma Stefan Kallos, director al agentiei timisorene E.K.S. Company. Piata este blocata, se fac foarte putine tranzactii, iar atunci, cand totusi se incheie contracte, se fac la preturi generate de acest delir general, insa mai mici decat cele cerute de proprietari (o crestere in medie de 30%). Totusi apartamentele bune pot sari acest prag, de exemplu o garsoniera care era pe piata toamna trecuta la 13.000 DM, s-a vandut saptamana trecuta cu 10.000 USD.

In Bucuresti preturile se mentin

In Bucuresti piata ramane linistita, poate si datorita faptului ca aici intotdeauna preturile au fost exprimate in dolari. Cu toate ca proprietarii au incercat sa ridice nivelul preturilor, tranzactiile se fac la aceleasi valori ca anul trecut. „Sunt mult mai putine tranzactii fata de aceeasi perioada a anului trecut, acest lucru poate si din cauza ca sunt mai putine persoane care primesc credite de la banci”, afirma Lucian Racaru, director al agentiei bucurestene C.I.R. „Daca anul trecut aveam trei-patru contracte pe saptamana de case cumparate prin credit, acum nu mai avem nici unul. Este foarte greu sa faci o estimare a tendintelor pietei, atunci cand sunt atat de putine tranzactii”, adauga acesta