Joi seara, la conferința de presă susținută de premierul Victor Ponta la Palatul Victoria, pe tema Bugetului de Stat pentru 2013( sub genericul ”Starea națiunii”), Capital a pus următoarea întrebare: ”Domnule prim ministru Victor Ponta, domnule ministru al fondurilor europene, Eugen Teodorovici, vă rog să ne spuneți ce măsuri ați luat împotriva Directorilor Generali ai Unităților de Management(DG-UM), care gestionează cele șapte programe cu finanțare europeană, având în vedere situația dezastruoasă privind accesarea acestor fonduri. Oamenii aceștia sunt plătiți cu salarii de mii de euro pe lună, iar rezultatetele sunt cele pe care le cunoașteți, adică, dezastruoase: în patru ani din cei cinci programați, în perioada 2007-2012, s-au accesat sub 10 la sută din totalul fondurilor alocate de UE României.Nu considerați că oamenii aceștia trebuie să dea socoteală pentru dezastrul pe care l-au provocat în acest domeniu?
Primul a răspuns ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici: ”Vreau să vă asigur că, în perioada imediat următoare, vom avea o reformă a întregului sistem care se ocupă de accesarea fondurilor europene și de implementarea acestor proiecte. Cine nu se va conforma și nu va avea performanță- și nu este vorba doar de Directorii Generali ai Unităților de Management, ci de toți cei implicați în acest proces- va pleca din sistem, vă asigur de acest lucru”- a spus Teodorovici. Premierul Victor Ponta a ținut să-l completeze: ”Vor fi verificați și evaluați nu numai șefii UM ci și cei din ministere care au atribuții în domeniul programelor cu finanțare europeană și sunt plătiți pentru asta”. Teodorovici l-a asigurat pe premier că vor fi luați la puricat toți cei implicați în gestionarea fondurilor europene și vor fi stabilite ”măsurile care se impun”.
În fine, ce putem spune? Mai bine mai târziu decât niciodată! Cert este că, în acest an, România mai are de accesat 17,31 din cele 19,21 miliarde de euro alocate României pentru perioada 2007-2013. Misiune, practic, imposibilă. Grav este nu doar faptul că vom pierde o mare parte din acești bani, ci că, prin noul exercițiu financiar al UE, 2014-2020, României I se vor aloca fonduri ”în funcție de sumele accesate în exercițiul 2007-2013”, adică, drastic diminuate.