Societăţile de leasing financiar din România au finanţat anul trecut bunuri în valoare de 1,362 milioane de euro, ceea ce reprezintă o creştere cu 1% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2011.

"Optimişti fiind, putem observa că, dacă din volumul total al pieţei scădem leasingul imobiliar, finanţările pentru autovehicule şi echipamente au înregistrat de fapt o creştere cu aproximativ 5%, rezultat notabil în condiţiile economice actuale", spune Bogdan Speteanu, director general BCR Leasing. În 2013, specialiştii întrevăd o orientare a finanţărilor spre sectorul agricol, energetic şi de infrastructură, fără însă a neglija sectorul transporturilor care şi în anii de criză a rămas un domeniu prioritar.  Pentru anul în curs, BCR Leasing preconizează o creştere a pieţei de leasing de circa 5% comparativ cu anul 2012.

Deşi piaţa de leasing este încă dominată de finanţări în euro, este de aşteptat ca ponderea finanţărilor în moneda naţională să crească în volumul total al finanţărilor în leasing, în 2013 şi în anii următori. Împrumuturile în lei protejează pe termen lung atât utlizatorul cât şi finanţatorul de riscul valutar, stabilizând piaţa şi diminuand riscul. "În acelaşi timp, ne aşteptăm ca diferenţele între dobânzile pentru euro şi cele pentru lei să se diminueze, ceea ce va încuraja şi mai mult finaţarea în moneda locală şi echilibrarea pieţei",  concluzionat Bogdan Speteanu.