BURSA Lipsa cvorumului pagubeste SIF-urile

Modul de organizare al celor cinci societati de investitii financiare cotate la Bursa le da serioase batai de cap atunci cand vine vorba de luarea unor decizii importante.




Recentele adunari generale ale SIF-urilor au consemnat mai degraba esecuri pentru unele dintre ele. SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania vor plati cate 27 de milioane de lei fiecare ca dividende, in loc sa pastreze banii respectivi si sa ii investeasca in continuare. Suma reprezinta 2,07% din activul net al SIF Banat-Crisana si 1,93% din cel al SIF Transilvania. Motivele pentru care se intampla de fiecare data asa sunt multiple. Pragul de detinere de 1% din capitalul social impiedica realizarea unei concentrari mai mari a actionariatului, ceea ce face, evident, dificil orice efort de a-i aduna laolalta pe detinatorii a 50% din drepturile de vot.



Investitorii cu detineri mici au cea mai mare pondere in capitalul social al companiilor, multi dintre acestia avand pachete reziduale, de doar cateva actiuni. Potrivit lui Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, la societatea pe care o conduce, ponderea detinerilor reziduale in capitalul social este de circa 15%. Este greu de crezut ca vreunul dintre cei cu 5-6 actiuni la SIF-uri este interesat sa voteze in cadrul adunarii generale. Mai ales ca majoritatea nici macar nu stiu ca sunt proprietarii acelor actiuni.



Pragul de detinere mai are un neajuns, in cazul investitorilor institutionali straini mai mari. Neputand ajunge la participatii de macar 10-20 de milioane de dolari, acestia pastreaza actiunile SIF doar pentru potentialele cresteri de pret, fara sa fie interesati de participarea la activitatea firmelor. In cadrul unor portofolii de miliarde de dolari administrate, cele 2-3 milioane in actiuni SIF nu merita un efort atat de mare precum participarea la adunari generale.