Cele 20 de miliarde de euro pe care România le-a împrumutat de FMI şi Comisia Europeană vor fi rambursate din investiţii străine, din împrumuturi pe termen lung şi mai ales din fondurile structural, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„De unde va da România înapoi cele 20 de miliarde de euro luate de la instituţiile financiare internaţionale? Din cele 30 de milioane de euro pe care ar trebui să le luăm drept fonduri structurale de la UE. Totuşi, în timp ce aceste 20 de miliarde au venit din împrumuturi mari, cele 30 de miliarde sunt făcute din cele zeci de mii de proiecte care au o viaţă aparte şi fiecare întâmpină diverse probleme”, a spus guvernatorul BNR.

Isărescu a admis că procesul de absorbţie al fondurilor europene este mai dificil decât se aştepta. „Privind absorbţia fondurilor europene, chiar că am fost optimist. Ca o surpriză pentru mine, absorbţia fondurilor de la UE merge chiar sub nivelul minim pe care l-am estimat. Aici cred că trebuie să se concentreze eforturile”, a spus Isărescu.