Dacă acum 20 de ani a avea o imprimantă însemna a avea un obiect de lux, având în vedere prețul ridicat pe care îl aveau, astăzi achiziționarea unei imprimante multifuncționale bune este mult mai accesibilă și potrivită pentru toate bugetele. Dar, așa cum am menționat mai sus, afacerea pentru producătorii de imprimante nu este să vândă imprimanta în sine.

Vânzarea consumabilelor este esențială pentru ca această afacere să funcționeze. Adică în vânzarea de cerneală sau toner, dacă este vorba despre imprimante ink-jet, sau respectiv imprimante laser. Și este faptul că aceste consumabile sunt vândute la preț destul de mare, cel puțin cele care sunt marca oficială și specifice modelului de imprimantă ales.

Imprimante laser sau imprimante ink-jet? Care sunt mai bune?

Răspunsul la această întrebare variază în funcție de modul în care vom folosi imprimanta. Dacă ceea ce vrem să facem este să tipărim doar documente alb-negru, putem opta pentru imprimante laser pentru că sunt mult mai rapide, mai ales dacă ceea ce urmează să imprimăm sunt multe pagini doar cu text. Dacă, pe de altă parte, dorim să imprimăm color, mai ales în cazul fotografiilor, cea mai bună opțiune este să optăm pentru imprimante ink-jet, adică cu jet de cerneală.

Acest lucru se datorează faptului că tonerul utilizat de imprimante laser nu se amestecă de obicei la fel de bine ca și cerneala, astfel încât culorile rezultate sunt de obicei mult mai plictisitoare. Dar, pe de altă parte, imprimantele cu jet de cerneală nu sunt așa de bune atunci când vine vorba de tipărirea textului, deoarece definiția pe care o obțin este mai mică decât cea obținută de imprimante laser.

Totuși, ceva de care trebuie să ținem cont și care poate fi un factor determinant, este că cartușele de cerneală lichidă tind să se usuce pe măsură ce trece timpul. Acest lucru nu se întâmplă de obicei cu tonerul pentru imprimante laser. Da, este adevărat că, dacă este lăsat prea mult, se poate prăji în cartușul de toner. Dar, dacă acesta este cazul, ar trebui să scoatem cartușul, să-l scuturăm energic și să avem tonerul gata de imprimare din nou.

Dar cartușele compatibile?

Deoarece prețul consumabilelor pentru imprimantă este atât de ridicat, mai ales cele de la mărcile oficiale, mulți utilizatori aleg să cumpere cartușe de cerneală sau toner compatibile cu modelul imprimantei pe care îl folosești. Aceasta este o opțiune perfect valabilă pentru utilizatori, atâta timp cât aceștia sunt dispuși să își asume riscurile pe care le reprezintă utilizarea acestor cartușe.

Trebuie doar să vă amintiți că, de obicei, mărcilor nu le place foarte mult că acestea sunt utilizate în imprimantele lor. Și există multe cazuri în care un producător a lansat o actualizare de firmware pentru imprimanta care, în mod automat, a făcut imposibilă utilizarea acestora cu anumite modele. Cel puțin, până când zgomotul popular i-a obligat să corecteze acest lucru. 

În concluzie : dacă ceea ce veți face este să imprimați o mulțime de lucruri color, cel mai bun pariu este să alegeți pentru o imprimantă cu jet de cerneală. Dar, pentru restul sarcinilor, mai ales dacă tipăriți foarte puțin sau cu multă separare în timp în utilizare sau vă dedicați tipărirea în principal a fișierelor text, cea mai bună opțiune este să alegeți o imprimantă laser. S-ar putea să fie ceva mai scumpe decât cele anterioare, dar în timp ajung să își merite banii. Deci, în principiu, fie că alegi imprimante laser sau imprimante ink-jet, contează doar pentru ce o vei utiliza.