”Săptămâna aceasta, la sediul Ministerului Transporturilor, am semnat contractele de finanţare din fonduri europene pentru centurile Beiuş şi Sânmartin. Semnarea acestor contracte asigură finanţarea proiectelor, inclusiv pentru lucrările care vor fi realizate anul viitor”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, Ilie Bolojan.

Aceasta indică că suma totală a contractului de finanțare pentru centura municipiului Beiuș se cifrează la 80,5 milioane de euro, cu TVA inclus.

”Având în vedere întârzierea cu care au început lucrările, din cauza proceselor generate de contestaţiile depuse la atribuirea contractului, lucrările nu pot fi terminate anul acesta. Estimăm că vom ajunge să decontăm peste 45% din lucrări în acest an, chiar dacă realizările în teren vor ajunge la 55 – 60%. Există un decalaj între lucrările realizate şi cele decontate de 40 – 50 de zile ca efect al condiţiilor contractuale”, a mai scris Ilie Bolojan.

El mai menționează că suma rămasă, care depășește 50%, în jur de 44 de milioane de euro, urmează să fie achitată în anul următor, cu proiectul urmând să fie divizat în etape și să primească restul finanțării din Programul Transporturi.

Ilie Bolojan anunță 44 de milioane de euro pentru centura Sânmartin

”Din suma pe care o vom achita pentru lucrările derulate în acest an, peste 36 de milioane de euro, 85% reprezintă fondurile europene, iar 15% cofinanţarea asigurată din bugetul de stat”, a menționat Ilie Bolojan.

Preşedintele CJ Bihor mai spune că la centura Sânmartin valoarea totală a contractului de finanţare este de 44 de milioane de euro.

”Şi la acest proiect lucrările au fost întârziate ca urmare a proceselor generate de exproprieri şi care nu au permis constructorilor să poată lucra în zona pasajului peste drumul comunal spre 1 Mai. Din cauza acestor întârzieri, lucrările nu pot fi terminate până la sfârşitul acestui an. Ca urmare, şi acest proiect ar urma să fie fazat, diferenţa de finanţare urmând să fie asigurată prin Programul Transporturi.

Estimăm că până la sfârşitul anului vom putea deconta peste 60% din lucrări”, a mai scris Bolojan.

Potrivit acestuia, în a doua jumătate a lunii noiembrie se va stabili cât va mai rămâne de executat pentru anul viitor.

”Ambele proiecte vor fi terminate până în vara anului viitor. Contractele au fost semnate de Ministerul Transporturilor, în calitate de gestionar al fondurilor europene din Programul Transporturi, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi Consiliul Judeţean Bihor, în calitate de beneficiari ce realizăm proiectele”, a mai transmis preşedintele CJ Bihor.