“IKEA Group a decis să investească în operațiuni forestiere. Această decizie ne facilitează accesul la materie primă lemnoasă administrată sustenabil și sprijină viziunea noastră de a pune la dispoziția consumatorilor produse de calitate la prețuri accesibile. Investiția în păduri este și o modalitate de a ne diversifica activele. Suntem bucuroși să anunțăm extinderea investiției noastre în activități forestiere în România, o țară importantă pentru producția noastră de piese de mobilier. Prin această achiziție, România devine prima țară în care IKEA Group își va administra propriile operațiuni forestiere și ne-am propus să fim un exemplu de management sustenabil al pădurilor”, spune Frederik de Jong, Chairman of the Board, IRI Investments.

De asemenea, potrivit lui Krister Mattsson, Board member IRI Investments Group, Regatul Țărilor de Jos, adaugă, strategia generală a IKEA Group are între obiective să asigure acces pe termen lung la resurse regenerabile care sunt importante pentru lanțul de producție IKEA, cum ar fi energia regenerabilă, lemnul și biomaterialele. ”Până acum, IKEA Group a investit peste 1,5 miliarde de euro în energie regenerabilă – energie eoliană și panouri solare. Această nouă investiție se încadrează în strategia IKEA Group de a investi în păduri administrate  sustenabil, aflate în piețe importante pentru dezvoltarea IKEA Group, în Europa și în afara ei. România este o piață de creștere sigură, cu potențial bun pentru dezvoltare. Analizăm și alte piețe pentru potențiale investiții”, spune Krister Mattsson.

În prezent, IKEA Group colaborează în România cu peste 20 de furnizori, care produc în principal canapele, fotolii, mese, scaune, articole pentru copii si produse de ceramică. Mai mult de 14.000 de persoane lucrează pentru companiei din România, iar valoarea produselor achiziționate de IKEA Group din România a crescut la peste 400 de milioane de euro pe an.
În acest moment, divizia de retail a IKEA Group este reprezentată în România printr-un magazin, deschis în București în 2007, iar de curând a fost achiziționat terenul pentru cel de-al doilea.

Referitor la investiție, Steve Howard, Chief Sustainability Officer IKEA Group, a spus că investiția în păduri face parte din angajamentul extins pe care IKEA Group și l-a luat prin strategia sa de sustenabilitate <>: că va face eforturi pentru independența resurselor, va folosi resursele în  limitele pe care natura le poate susține, va promova practicile forestiere responsabile și va transforma deșeurile în resurse. ”Ca urmare a angajamentului nostru de a asigura administrarea responsabilă a pădurilor, toate pădurile în care vom investi vor fi certificate FSC (Forestry Stewardship Council) cât de curând posibil. IKEA Group se va asigura că pădurea este administrată sustenabil pentru termen lung, cu respect pentru oameni și biodiversitate” continuă Steve Howard.

Proprietatea cumpărată este localizată în centrul și nord-estul României, cu o concentrare mai mică în nord-vest. Deoarece tranzacția este recent finalizată, prioritatea în această perioadă este punerea bazelor noii organizații, IRI Investments SRL, în conformitate cu modul de lucru IKEA: ne vom asigura că facem toți pașii necesari pentru ca pădurile să fie administrate într-un mod sustenabil și pentru a adera la cele mai înalte standarde de management forestier.

„Am creat o nouă organizație pentru administrarea pădurilor și începem angajarea de experți în management forestier responsabil. Prin respectarea tuturor regulilor și standardelor interne și locale și a legislației în vigoare și prin integrarea surselor de lemn în modelul său sustenabil de business, IKEA Group își ia angajamentul să asigure un lanț de producție al lemnului administrat în mod responsabil în România. Angajamentul nostru aici este pe termen foarte lung, timp în care ne vom desfășura activitatea așa cum IKEA Group face peste tot în lume: în mod onest, responsabil, cu respect pentru oameni și mediu”, a adăugat Frederik de Jong.