Vaccinare anti-covid devine decisivă în cazul anumitor angajați. Compania United Airlines spre exemplu ia măsuri drastice în acest sens. Potrivit dpa, compania aeriană a anunţat miercuri că va concedia 232 de angajaţi care au decis să nu se vaccineze împotriva COVID-19.

De menționat este faptul că United Airlines este prima mare companie de transport aerian care face obligatorie vaccinarea anti-COVID-19 pentru angajaţii săi, după ordinul executiv dat de preşedintele SUA Joe Biden privind vaccinarea personalului angajat în firmele contractoare de la nivel federal.

Preşedintele-director executiv al United Airlines, Steve Kirby a declarat ulterior că și-ar fi dorit să nu fie vorba despre o astfel de măsură, însă peste 200 de angajați refuză vaccinul, motiv pentru care contractele lor vor fi încheiate.

”Aş fi vrut să avem vaccinaţi 100% din angajaţi, dar dintre cei 67.000 de salariaţi ai noştri din SUA există 232 care nu s-au vaccinat şi ei vor începe procedura de terminare a contractului”, a declarat preşedintele-director executiv al United Airlines, Steve Kirby.

Amintim faptul că până în momentul de față, 99,7% dintre angajaţii United Airlines sunt vaccinaţi complet împotriva COVID-19.

Companiile aeriene introduc restricții

Pe lângă United Airlines și alte companii aeriene au preluat exemplul. Hawaiian Airlines şi Frontier Airlines au anunțat că vaccinarea va fi obligatorie în cazul angajaților. Pe de altă parte, multe companii aeriene susţin vaccinarea angajaţilor lor, dar fără a introduce obligativitatea acesteia.

Cea mai mare comparie americană care nu a impus obligativitatea vaccinării complete a salariaţilor săi este Delta Airilnes. În ciuda acestui lucru însă, până miercuri, 90% dintre angajați erau deja imunizați.

Și în România apar din ce în ce mai multe restricții referitoare la vaccinul anti-covid. La finele lunii septembrie, Ministerul Sănătății a publicat proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private.

Documentul de atunci prevedea că personalul medical din spitalele publice și private va fi obligat să prezinte dovada vaccinării sau a testării. În cazul în care nu este prezentat certificatul verde, se va suspenda contractul de muncă pentru 30 de zile, după care contractul încetează de drept.

„Vrem să promovăm actul normativ în regim de urgență. Aceste măsuri sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creștere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranța pacienților, dar și a personalului medical. Sistemul medical, prin excelență, se bazează pe știință, inovație și tehnologie, în care un loc important în dețin vaccinurile”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății.