Haos la mare companie din România. Au loc concedieri masive în următoarea perioadă. Mai exact, în jur de 500 de angajați de la Alum SA urmează să își piardă locul de muncă de la 1 august.

Motivul acestor decizii vine în contextul în care costurile de producţie provocate de preţurile energiei au ajuns la valori record. Menționăm faptul că la momentul actual, Alum SA este unicul producător de alumină din ţara noastră. În prezent, compania are 710 angajaţi, însă după data de 1 august, dintre aceștia vor rămâne doar 259.

Aproape 500 de angajați rămân fără locuri de muncă

Infobusiness.ro, scrie că închiderea parțială a producției, dar și concedierile masive vin în condițiile în care costurile la gaze și la energie sunt mult prea mari, iar societatea nu le mai poate susține și totodată să își plătească și sutele de angajați.

Menționăm faptul că pe piaţa internaţională, o tonă de alumină costă 515 USD, în timp ce combinatul produce alumina la 913 dolari/tonă.

Referitor la cei 259 de angajați care vor continua să muncească după 1 august, aceștia sunt de la întreținere, cercetare, dar și dezvoltare. Astfel, de luna următoare, uzina va mai păstra deschise câteva secţii care au în lucru alte tipuri de produse decât alumina calcinată brută.

Motivul concedierilor masive

Amintim faptul că, încă din luna decembrie 2021,  Alro Slatina se afla deja în mijlocul primei faze de închidere, care a dus la o reducere a producţiei cu 60%. Liderul de sindicat declara recent că cel mai probabil liniile de producție vor fi închise, având în vedere actuala situație.

„Ne confruntăm cu preţuri exorbitante pe piaţa de energie şi cu lipsa de energie pe piaţă. Am început deja procesul de închidere. Nu găsim energie. Vom închide liniile de producţie. Nu putem produce la un preţ de 2.300-2.600 de dolari pe tona de aluminiu.”, declara recent Constantin Popescu, lider de sindicat.

Alum SA se numără printre cei mai mari producători de aluminiu de pe continent şi unul dintre cei mai mari consumatori de energie din România, însă acest lucru nu este suficient având în vedere criza actuală.

În ceea ce privește următorul pas pe care societatea îl pregătește. odată cu închiderea producției, Alro anunţă că are deja un plan de a acoperi lipsa producției. Mai exact, este vorba despre importuri aduse direct în portul Constanţa.