Programul de guvernare pe care îl va elabora premierul desemnat, Lucian Croitoru, va urmări respectarea condiţionalităţilor impuse de acordul cu FMI şi CE, în contextul în care există riscul ca România să nu primească următoarele tranşe din finanţarea externă convenită cu cele două instituţii. Lucian Croitoru a declarat că a parcurs timpul de la nominalizarea sa lucrând la programul de guvernare.

„Programul de guvernare va fi în linie cu acordurile pe care România le are cu Uniunea Europeană, FMI, Banca Mondială, dar pentru că programul de guvernare este presupus a fi pentru 4 ani, este de asemenea în linie cu Planul naţional de dezvoltare, precum şi cu Programul de convergenţă al României cu UE”, a precizat premierul desemnat.

„Există riscul de a nu primi următoarea tranşă a împurmutului”

Croitoru a subliniat că principalul motiv pentru care a acceptat nominalizarea pentru funcţia de premier a fost necesitatea accesării finanţării de la FMI şi Comisia Europeană.

„Acest lucru e posibil numai dacă se îndeplinesc condţionalităţile pe care autorităşile le-au agreat cu aceste mecanisme, deci neîndeplinirea lor duce la pierderea finanţării. Riscul de a nu primi următoarea tranşă a împurmutului există, dacă nu se îndeplinesc aceste condiţionalităţi. Asta nu îmi doresc să se întâmple”, a spus Croitoru.

Ajutat de Lungu, Dochia şi de colegi din BNR

Întrebat dacă programul de guvernare include şi noi măsuri anticriză decât cele convenite cu FMI şi CE, el a arătat că FMI ar putea agrea noi „ajustări” în funcţie de evoluţia economiei, dar prioritatea sa rămâne implementarea măsurilor convenite deja în acordul stand-by.

Croitoru a mai arătat că a fost ajutat la elaborarea programului de guvernare de către economiştii Laurian Lungu şi Aurelian Dochia, de colegi de la BNR „în care crede”, dar a evitat să spună dacă aceştia ar putea fi cooptaţi în viitorul guvern.

Geoană îl ţine în stand-by pe Croitoru

Lucian Croitoru a declarat azi că a reuşit să stabilească pentru începutul săptămânii viitoare întâlniri cu liderii mai multor partide care au anunţat deja că îl susţin pe Klaus Johannis. Singurii care nu au confirmat sunt Mircea Geoană şi şefa PC, Daniela Popa.

Liderii PSD, PNL, PC, UDMR şi ai minorităţilor naţionale au anunţat că se vor întâlni duminică seara, la Bucureşti, cu Klaus Johannis.

SURSA: Mediafax