Dupa o crestere a pietei IT din Romania estimata la aproximativ 16,7% in 2007, se asteapta ca ritmul de crestere sa incetineasca usor in 2008. Conform primelor previziuni IDC, valoarea pietei IT in Romania ar trebui sa atinga pragul de 1,37 miliarde Euro in 2008, crescand cu aproximativ 11% fata de 2007.

Piata de hardware va ramane cea mai importanta componenta a pietei IT din Romania in 2008, ca urmare a cererii foarte mari pentru PC-uri. Desi desktop-urile vor depasi ca numar de unitati vandute notebook-urile cu un raport de aproximativ 3/1, ultimele vor continua sa se vanda excelent, cu o rata de crestere dubla fata de cea a desktopurilor. In ciuda migrarii catre mobilitate si a cresterii masive a cererii pentru unitati notebook, per total rata de crestere a valorii pietei PC exprimata in Euro se va situa in apropierea valorii de 10%. Acesta va fi efectul maturizarii treptate a pietei si a scaderii preturilor PC-urilor.

In timp ce preturile si rata de penetrare mentin cresterea valorii pietei PC aproape de 10%, investitiile in servicii IT vor creste cu 19.6% – in Euro – pana la sfarsitul acestui an, reprezentand o crestere cu 2 puncte peste rata de anul trecut. Chiar in aceste conditii, IDC atrage atentia vendorilor, in special celor locali, asupra excesului de optimism in ceea ce priveste obtinrea de noi contracte. Competitia acerba va fi un factor marcant al acestui an, iar companiile nationale, internationale si multinationale se vor lupta pentru cote cat mai mari din investitiile locale, straine si fondurile structurale europene destinate serviciilor IT.

Pe piata de software competitia va fi de asemenea foarte puternica. Rata de crestere se va mentine in apropierea valorii de 11% in 2008, iar jucatorii se vor infrunta direct pentru noile oportunitati de pe piata. Ca tara devenita recent membra UE, Romania se prezinta ca o piata atractiva pentru vendorii de software din intreaga Europa precum si pentru companiile multinationale interesate de noile oportunitati. Conform IDC, vendorii locali fara strategii puternice si eficiente pentru dezvoltare vor avea de suferit.

Data: 10 ianuarie 2008

Sursa: IDC