Atunci când lucrezi cu miliarde de dolari, trebuie să fii tare de înger şi să nu cazi în mirajul banilor. Kweku Adoboli nu a fost la fel de puternic şi astfel a ajuns pe lista celor mai mari escroci din ultimii 20 de ani. Paguba de 2 miliarde de dolari provocată de acesta băncii elveţiene UBS îl clasează pe locul patru în topul celor de la Business Week.

Pe primul loc se află Jerome Kerviel, care a fraudat a doua cea mai mare bancă din Franţa, Societe Generale. Pierderile provocate de acesta în 2008 se ridică la 7,2 miliarde de dolari. Locul doi îi revine lui Brian Hunter. În calitate de trader de energie la Amaranth Advisors, în anul 2006, acesta a a produs fondurilor speculative o pierdere de 6,5 miliarde de dolari. Yasuo Hamanaka se află pe locul trei cu o sumă de 2,6 miliarde de dolari furată în perioada 1986-1998 de la conglomeratul japonez Sumitomo.

Kweku Adoboli, în vârstă de 31 de ani, este pe patru cu 2 miliarde de dolari, iar pe cinci este Nick Leeson, care  a fraudat în anul 1995 banca Barings, cu 1,3 miliarde de dolari, aducând-o în pragul falimentului.

SURSA: Business Week