Petrolul de referinţă în SUA, West Texas Intemediate, tranzacţionat pe New York Mercantile Exchange, a pierdut în luna Iulie aproape 15% din valoare, după cum arată datele publicate joi.

Pe 8 iunie, WTI aproape că şi-a dublat valoarea, închizând la 51,03 dolari pe baril, maximul din 2016, după ce atinsese un minim de 26.21 dolari pe 11 februarie.

Iata ce diferenţă poate apărea în doar 7 săptămâni..

Schimbarea de direcţie i-a determinat pe specialiştii din industrie, cum ar fi cei de la Morgan Stanley, să arate cu degetul spre "tendinţele îngrijorătoare" şi să prognozeze că prețurile ţiţeiului ar putea înregistra un nou posibil declin spre nivelul de 35 de dolari barilul în a doua jumătate a anului 2016.

Morgan Stanley susţine, într-o notă de cercetare, că tendinţele pozitive care au stat la baza recentei creşteri a preţurilor petrolului, anume o reducere a problemelor de aprovizionare şi de livrare, dispar. Morgan Stanley descrie turbulenţele astfel:

„Aprovizionarea se va regla cu greu, există o piaţă de produse rafinate suprasaturată, cererea de ţiţei scade pe termen scurt, iar cererea de produse cheie îşi reduce viteza. Perspectiva noastră revizuită, riscurile macro şi de poziţionare pe piaţa petrolului adaugă noi perspective de risc semnificative.”

Morgan Stanley subliniază faptul că una dintre problemele-cheie în ce priveşte petrolul este oferta excedentară severă de produse rafinate, şi anume benzină, în timp ce cererea este în scădere. "Supraabundenţa produselor rafinate şi bătălia de pe piaţă vor cântări în ce priveşte petrolul brut. Este necesară o corecţie a cererii cererii de petrol pentru a goli surplusul produselor", sunt de părere cercetatorii de la Morgan Stanley, conduşi de economistul Adam Longson.

Întreruperi ale aprovizionării, cum ar fi greva lucrătorilor din Kuweit, incendiile din zona câmpurilor petroliere din Canada şi atacurile din Nigeria şi-au pus amprenta. Dacă lăsăm la o parte aceste probleme, o saturare a livrărilor de produse petroliere, creşterea producţiei în SUA şi teama de o creştere globală anemică, toate acestea pot fi de vină pentru o prăbuşire a preţurilor petrolului.

Cu toate acestea, privind dincolo de factorii ai cererii şi ofertei, dolarul are una dintre cele mai mari influenţe asupra mişcărilor petrolului WTI de la maximul înregistrat pe 8 iunie. De atunci, moneda americană a a câştigat aproximativ 3,8%, în timp ce contractele futures pe petrol au scăzut cu aproximativ 17%.

"Creşterea globală nu are un impact asupra petrolului pe termen scurt. Ceea ce se mișcă în jur este dolarul SUA", a declarat Binky Chadha, şef strategie globală la Deutsche Bank. Acesta crede că dolarul a dictat cursul petrolului. Chadha a declarat că o creştere globală, valoarea contractelor futures pe petrol şi dolarul sunt cele trei variabile principale care influenţează mişcările de pe piaţa ţiţeiului.

Faptul că dolarul a influenţat preţurile petrolului în acest fel nu este surprinzător, dar gradul în care moneda cântăreşte în ceea ce priveşte petrol este uneori izbitoare.

Prețurile materiilor prime sunt invers corelate faţă de dolar. Raţionamentul des citat se referă la faptul că o monedă mai puternică face ca materii prime talonate de dolar, cum ar fi petrolul, mai scumpe pentru cumpărători care folosesc alte valute.

Incertitudinea din lumea financiară la nivel mondial a îmbrâncit de asemenea preţurile petrolului, cu evenimente precum Brexit, rezultând într-o debandadă a aşa-numitelor active de risc, inclusiv petrol şi acţiuni.

"Dolarul are întotdeauna un impact asupra petrolului. Puterea monedei americane asupra ţiţeiului va oferi un vânt din faţă rigid pentru petrol, chiar dacă elementele fundamentale sunt puternice în favoarea aurului negru", a declarat Tariq Zahir, membru în conducerea compania Tyche Capital Advisors LLC.

"În acest caz, având în vedere situaţia petrolului din SUA, în condiţiile în care ţiţeiul nigerian si canadian aduc înapoi nivelul proviziilor la cote record, puterea dolarului SUA nu doar că se pune stavilă, dar încurajează petrolul în slăbiciunea lui", spune Zahir.

Slăbiciunea a fost evidenţiată de datele publicate miercuri de Energy Information Administration din SUA care a arătat că stocurile de ţiţei au crescut cu 1,7 milioane de barili pentru săptămâna încheiat la 22 iulie, cu aprovizionarea cu benzină crescând la 500.000 de barili, întărind astfel opinia că stocurile mari de benzină împing contracte futures pe petrol la noi minime, în pofida faptului că perioada de vară din SUA ar trebui să subţieze stocurile.

Printr-o coincidenţă, influenţa dolarului asupra petrolului este un factor pe care Longson de la Morgan Stanley l-a adus în discuţie încă din luna Ianuarie, ca fiind o ameninţare la preţuri mari ale ţiţeiului. Atunci, Longson a declarat că, deoarece nu există "nicio valoare intrinsecă" a ţiţeiului pe o piaţă suprasaturată, petrolul tinde să fie vulnerabil la rotaţiile valutare.

Iar grijile continue cu privire la oferta excedentară par exact dinamica cu care piaţa ţiţeiului se luptă din nou. Acesta poate fi, în special cazul în care Rezerva Federală a optat să lase neschimbate ratele miercuri, dar a sugerat că ar putea fi înclinat să ridice ratele dobânzilor în luna septembrie, invocând condiţii economice îmbunătăţite.

Citiţi articolul original pe MarketWatch