Avertizări ANM de ninsori abundente

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări pentru ninsori abundente în mai multe zone ale țării, inclusiv în București. Prognoza arată că stratul de zăpadă va depăși 10 centimetri. Ninsoarea a început să cadă în București de mai bine de cinci ore și se așteaptă să continue până la miezul nopții.

Autoritățile au reacționat mai prompt la avertizările meteo și au pregătit utilajele de deszăpezire pentru a curăța șoselele. Cu toate acestea, în zonele în care utilajele nu au intervenit încă, stratul de zăpadă se poate acumula.

În orașul Câmpulung Moldovenesc, s-a strâns deja un strat de zăpadă de aproape 5 centimetri, iar ninsoarea continuă să cadă. Ninsoarea a afectat traficul și a sporit riscul de accidente, în special în șapte județe: Argeș, Covasna, Harghita, Prahova, Vrancea, Brașov și Buzău.

În zonele montane, stratul de zăpadă poate depăși 20 de centimetri, mai precizează meteorologii.

Ninsorile sunt trecătoare, anunță meteorologii

Meteorologul ANM, Alina Șerban, a explicat că aceste ninsori care se înregistrează acum în România sunt doar un episod trecător. De asemenea, ea a oferit detalii despre evoluția vremii în următoarea perioadă.

Până acum au fost înregistrate precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, cu temperaturi scăzute în jumătatea de est a teritoriului, cu valori negative în Moldova și în estul Munteniei, între -3 și -2 grade Celsius. Aceste condiții au generat depuneri de polei în zona de sud-est a țării.

Pe de altă parte, în regiunile vestice ale României, temperaturile sunt ușor pozitive. Totuși sunt mai scăzute față de mediile normale pentru această perioadă. În general, precipitațiile s-au transformat în ninsoare în jumătatea estică a țării, în timp ce în rest au predominat ploile, datorită temperaturilor mai ridicate.

Temperaturile vor crește în următoarea perioadă

Cu toate acestea, meteorologul a menționat că vremea va începe să se îmbunătățească în următoarele zile. Temperaturile vor crește treptat, începând de duminică și pe parcursul întregii săptămâni viitoare. Astfel, va exista o perioadă de încălzire în România, după episodul de ninsori și temperaturi scăzute.

„Mâine și poimâine vorbim de o vreme în general frumoasă ca aspect, dar în continuare rece chiar și pentru această perioadă.

Mâine, chiar dacă vor mai crește ușor temperaturile, în zona Moldovei, în mod deosebit, unde astăzi vor fi în general negative, mâine doar ușor pozitive, cu 1-3 grade, iar în rest cel mult 5-6 grade.

Veștile sunt bune sub acest aspect, pentru că se va încălzi ușor de duminică și în prima parte a săptămânii care urmează”, a spus Alina Şerban la Antena 3 CNN.