Elveţia va decide luni dacă va îngheţa sau nu activele ruseşti. Anunțul a fost făcut chiar de președintele țării, Ignazio Cassis, în faţa presiunii tot mai mari ca această ţară, un hub al comerţului cu hidrocarburi ruseşti şi centru financiar popular în rândul oligarhilor ruşi, să adopte sancţiuni puternice după ce Rusia a invadat Ucraina. Acest lucru îl trimite pe Vladimir Putin în corzi, economic vorbind.

Elveția va lua decizia luni

„Foarte probabil Consiliul Federal va decide în aceastã direcţie mâine (luni)” în cadrul unei şedinţe extraordinare, a declarat preşedintele Cassis pentru postul public RTS, întrebat dacă Elveţia va îngheţa activele ruseşti în valoare de miliardele pe care le găzduieşte care a adăugat că nu poate anticipa decizii care nu au fost încă luate, precizând cã decizia „va ţine cont şi de neutralitatea Elveţiei”.

La Bruxelles, unul din cei şapte membri ai guvernului federal, Karin Keller-Sutter, care deţine portofoliul justiţiei şi al poliţiei, a declarat că, personal, susţine „o consolidare a măsurilor faţă de Rusia”şi a precizat că administraţia pregãteşte mãsuri, subliniind totodată că va rãmâne la latitudinea Consiliului Federal să decidă. Acesta din urmă este supus unei presiuni puternice pentru a lua mãsuri dure în lumina a ceea ce au decis marile puteri occidentale.

Potrivit statisticilor Băncii Reglementelor Internaţionale, pasivele băncilor elveţiene faţă de clienţii ruşi erau de 23 de miliarde de dolari în trimestrul al treilea din 2021, dintre care 21,4 miliarde de dolari sub formã de depozite. Totodatã, oligarhii ruşi au participaţii la capitalul unor companii elveţiene importante. În plus, 80% din tranzacţiile cu petrol şi gaze ruseşti se realizeazã în Elveţia, potrivit estimãrilor citate de presa elveţiană.

Și Norvegia a luat o măsură asemănătoare

Fondul suveran norvegian, cel mai mare din lume, a anunțat că îngheață de asemenea active rusești de aproape 3 miliarde de dolari. Acest fond este cel mai mare din lume, cu o valoare de 1,3 trilioane de dolari, a înghețat activele sale rusești, evaluate la aproape 3 miliarde de dolari și le va scoate la vânzare. Fondul suveran de avere al Norvegiei își va cesiona activele rusești ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia, a anunțat duminică premierul norvegian.

Activele sale rusești, care includ obligațiuni guvernamentale și acțiuni la aproape 50 de companii, valorau 2,83 miliarde de dolari la sfârșitul anului 2021.