Decizia HSBC ar putea determina şi alte tranzacţii similare deoarece băncile din întreaga lume iau în considerare vânzarea de active pentru a îndeplini cerinţele mai stricte privind capitalul.

"Ne aşteptăm ca din cauza cerinţelor mai dure privind capitalul din sectorul bancar şi al asigurărilor să continue fenomenul de reechilibrare a portofoliilor, iar unele bănci vor merge mai departe cu vânzarea activelor", a explicat Ron Kozlowski, director al companiei Watson din regiunea Asia Pacific.

Pentru AXA, companie prezentă şi în România, achiziţia este un pas înainte în eforturile de a-şi extinde prezenţa pe pieţele emergente şi ar putea sprijini eforturile celui de-al doilea asigurator european de a-şi îndeplini mai devreme obiectivele fixate până în 2015.

Directorul regional financiar al AXA, Francois-Valery Lecomte, a declarat că obiectivele pentru 2015 sunt bazate pe creşterea organică a companiei iar această tranzacţie ar putea accelera acest avans.

AXA va plăti 494 milioane de dolari pentru activele din Hong Kong, Singapore şi Mexic. De asemenea AXA va deveni singurul furnizor de produse de asigurări generale distribuite de HSBC în Hong Kong, China, Singapore, India şi Indonezia şi produse de asigurări de proprietate şi de accident distribuite de HSBC în Mexic.

HSBC, cel mai mare grup bancar din Europa, a raportat un câştig de aproape 22 miliarde de dolari în 2011, reprezentând cel mai semnificativ profit înregistrat în rândul băncilor din Europa Occidentală, datorită performanţelor foarte bune din Asia şi alte pieţe emergente.

HSBC va concedia 5.000 de angajaţi în urma restructurării operaţiunilor din America Latină, Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Orientul Mijlociu, iar până în 2013 va mai reduce încă 25.000 de locuri de muncă.

HSBC este o bancă înfiinţată la Hong Kong şi Shanghai în 1865 şi în mod tradiţional s-a concentrat pe piaţa asiatică. În prezent, HSBC are 7.500 de sucursale în peste 80 de ţări şi regiuni. Cu active de 2.720 miliarde de dolari, HSBC este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din lume.
Sursa: Agerpres