Producătorul de materiale de construcţii Holcim (România) va investi 14 milioane euro într-un proiect de eficientizare energetică la fabrica de ciment de la Aleşd, judeţul Bihor, care va genera aproximativ 15% din necesarul de energie electrică al unităţii.

Instalaţia va utiliza o tehnologie de recuperare a energiei termice prin care căldura rezultată din procesul de fabricare a cimentului este transformată în energie electrică, fără a folosi alţi combustibili, iar proiectul va fi finalizat în al doilea trimestru al anului 2012.

„Decizia de a investi în România în tehnologii verzi de ultimă generaţie face ca fabrica din Aleşd să fie prima locaţie din Europa de Est care va trece la următorul nivel de implementare a soluţiilor de energie alternativă”, a declarat Markus Wirth, directorul general al companiei controlate de grupul elveţian Holcim.

Valoarea totală a investiţiilor Holcim în România din 1997 şi până în prezent se ridică la peste 650 de milioane de euro, sumă care cuprinde şi achiziţiile derulate pentru a extinde prezenţa în România.

Investiţii de 20 mil. euro

Bugetul alocat anul acesta pentru modernizarea fabricilor de la Câmpulung şi Aleşd, precum şi a staţiei de măcinare de la Turda se ridică la 20 de milioane de euro.

Holcim (România) deţine două fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare la Turda, 20 staţii ecologice de betoane, cinci staţii de agregate şi un terminal de ciment în Bucureşti.

Compania are aproximativ 1.200 angajaţi.

Grupul elveţian este unul dintre cei mai importanţi furnizori de ciment şi agregate (piatră, nisip şi pietriş), precum şi betoane şi asfalt, incluzând serviciile aferente. Holcim este prezent în peste 70 de ţări, pe toate continentele, şi are aproximativ 80.000 de angajaţi.

SURSA: Mediafax