Statele care respectă libertatea religioasă, cooperează cu societatea civilă şi combat persecuţiile sporesc stabilitatea societăţilor lor, a subliniat Hillary Clinton, la prezentarea celui mai recent raport al Departamentului de stat privind libertatea religioasă în lume.

Acest document, până acum anual, se referă de această dată doar la al doilea semestru al lui 2010, urmând ca din 2012 perioada acoperită să fie de câte un an calendaristic.

Raportul "reafirmă rolul jucat de libertatea şi toleranţa religioase în dezvoltarea de societăţi stabile şi armonioase", a arătat Hillary Clinton, în timp ce "ura şi intoleranţa destabilizează" statele.

Şefa diplomaţiei americane a dat ca exemplu Turcia, unde în această vară a fost emis un decret prin care cetăţenii de alte credinţe decât cea musulmană sunt invitaţi să-şi recupereze bisericile sau sinagogile confiscate acum 75 de ani.

Guvernele "pot favoriza respingerea retoricii care incită la ură, fără a pune sub semnul întrebării libertatea de exprimare", a remarcat Hillary Clinton.

Raportul privind libertatea religioasă cuprinde o listă "neagră" cu opt ţări în care situaţia este "deosebit de îngrijorătoare" – Arabia Saudită, China, Coreea de Nord, Eritreea, Iran, Myanmar, Sudan şi Uzbekistan -, listă neschimbată de altfel din 2009. Alte zece state nu au reuşit să apere suficient în 2010 libertatea religioasă – Afganistan, Egipt, Irak, Nigeria, Pakistan, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Venezuela şi Vietnam.
SURSA: Agerpres