Efectele atacului Israelului asupra Iranului

Acţiunile şi obligaţiunile din Asia au înregistrat o scădere vineri, după informațiile care spuneau că Israelul a efectuat un atac asupra Iranului.

În același timp, monedele considerate refugii, aurul şi preţul petrolului au înregistrat creşteri. Presa internațională spune că atacul a alimentat temerile privind escaladarea unui conflict regional extins. Conflictul regional extins ar putea afecta aprovizionarea cu petrol.

Cu toate acestea, impactul asupra pieţelor bursiere a fost într-o oarecare măsură temperat, în urma apariției informațiilor că atacul israelian a fost unul restrâns. De asemenea, oficialii iranieni au negat vehement existența unui atac cu rachete împotriva țării lor.

Indicele MSCI, care reflectă acțiunile din regiunea Asia-Pacific, a înregistrat o scădere de 2%, după ce anterior a coborât chiar și cu 2,6%. Prețurile futures pentru acțiunile americane indicau o descreștere de 1%.

Indicele Nikkei al Bursei japoneze a înregistrat o scădere de 2,4%, în timp ce Bursa din Taiwan a înregistrat o scădere de 3,5%. Indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong a suferit o pierdere de 1,2%.

În contrast, randamentele pentru obligațiunile americane pe termen lung au înregistrat o scădere de nouă puncte de bază, ajungând la 4,5567%. Anterior au coborât chiar și cu 15 puncte de bază.

Yenul japonez s-a întărit cu până la 0,7% față de dolar. În acest timp, francul elvețian s-a apreciat cu 0,6% în raport cu dolarul.

Prețul unei uncii de aur a înregistrat o creștere de până la 1,7%, ajungând la 2.417,59 dolari. Prețul s-a apropiat de nivelul maxim istoric de 2.431,29 dolari atins săptămâna trecută.

aur, pret aur, pretul aurului
SURSA FOTO: Pexels

Cotațiile futures la țițeiul Brent

Prețurile futures pentru petrolul tip Brent au crescut cu până la 4,2% pe fondul îngrijorărilor că livrările din Orientul Mijlociu ar putea fi afectate.

La ultima verificare înregistrau o creștere de 2,4%, ajungând la 89,22 dolari pe baril.

Iranul ocupă locul al treilea ca producător de petrol în cadrul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol.

Iran
Iran/SURSA FOTO: Dreamstime

Israelul a efectuat un atac asupra Iranului

Potrivit unui înalt oficial american citat de ABC News joi seara, Israelul a efectuat un atac asupra Iranului ca răspuns la atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârșitul săptămânii trecute.

„Lipsa de claritate cu privire la care va fi următoarea mişcare a Iranului îi va ţine pe investitori în tensiune iar pieţele vor rămâne volatile, într-un moment în care investitorii se confruntă şi cu o inflaţie semnificativă precum şi cu incertitudini privind dobânzile”, spune Vasu Menon, responsabil pentru strategia de investiţii la OCBC.

Israelul a anunțat că va reacționa la atacul iranian. În acest timp, Teheranul și-a intensificat avertismentele și a asigurat că va lua măsuri împotriva oricărei eventuale represalii din partea Israelului.

Joi, Iranul a emis un avertisment cu privire la posibilitatea de a revizui „doctrina nucleară”. Anterior, aceasta stipula utilizarea exclusiv civilă a energiei nucleare, în cazul în care Israelul amenință să atace centrele sale atomice.