Donaţiile strânse de Naţiunile Unite de la persoane şi companii din toată lumea după seismul din Haiti se ridică la 118 milioane de dolari, mai mult decât ajutoarele acordate de ţări precum Statele Unite, a anunţat miercuri ONU, relatează AFP.

Donaţiile din sectorul privat, acordate de persoane sau de companii din lumea întreagă, pentru proiecte ale ONU şi organizaţiilor neguvernamentale în cadrul apelului (de urgenţă) lansat la 15 ianuarie, au depăşit sumele acordate de fiecare ţară în parte, a declarat purtătoarea de cuvânt a Biroului de coordonare a afacerilor umanitare din cadrul ONU (OCHA), Kristen Knutson.

Cu 118 milioane de dolari, donaţiile private le devansează pe cele acordate de Statele Unite (115 milioane de dolari), Canada (57 de milioane), Arabia Saudită (50 de milioane) şi Spania (42 de milioane), potrivit informaţiilor furnizate de agenţia ONU în capitala haitiană.

Potrivit OCHA, până şi ţările mai puţin favorizate precum Republica democrată Congo au răspuns la apelul lansat de ONU la trei zile de la seismul care a provocat 217.000 de morţi şi a lăsat un milion de persoane fără locuinţe.

Republica democrată Congo a donat 2,5 milioane de dolari, devansând astfel grupul Coca Cola care a acordat un milion de dolari Crucii Roşii din Statele Unite.

Pe lista donatorilor figurează de asemenea Antigua şi Barbuda, care a oferit 37.000 de dolari, sau multinaţionala specializată în supe Campbell (200.000 de dolari).

OCHA precizează că apelul de urgenţă al ONU care făcea referire la 575 de milioane de dolari este finanţat în proporţie de 95 la sută.

SURSA: Mediafax