Bugetul mediu necesar pentru achiziţia şi aplicarea de finisaje în cadrul unui apartament de 60 de metri pătraţi variază între 2.800 şi 3.000 de lei, valoare identică celei din 2009, spun reprezentanţii Duraziv. În aceste valori sunt incluse îndreptarea pereţilor şi tavanelor cu glet de finisaj, aplicarea unei vopsele lavabile şi a amorsei aferente, precum şi montarea de gresie şi faianţă.

„Costurile produselor pentru finisaje au crescut în ultimii trei ani în medie cu 5-7% pe an. Asta înseamnă că a existat o creştere totală de 20% în ultimii ani. Factorii care au dus la creşterea preţurilor sunt scumpirea materiile prime, a utililtăţilor şi combustibililor, precum şi evoluţia cursului valutar”, a declarat Daniel Guzu, director general Duraziv.
 
În ultimii trei ani a existat o cerere mai scăzută pentru produse de finisaj. Producătorii şi distribuitorii din această piaţă au apelat intens la promoţii ca mecanism de atragere a clienţilor. Aşadar, creşterea preţurilor a fost de multe ori compensată de promoţii. Nu în ultimul rând costurile actuale de finisare sunt determinate şi de scăderea preţului manoperei la meseriaşi.

Producătorul deţine trei fabrici în România, dintre care una de mortare uscate, alta de vopsele şi tencuieli pe bază de apă, iar a treia de profile metalice, toate situate lângă Bucureşti, în Popeşti Leordeni. Fabrica de adezivi are o capacitate maximă de 200.000 de tone pe an, iar cea de profile metalice de 10.000 tone pe an.

Duraziv a investit până acum în producţie circa 14 milioane de euro. Fabrica de adezivi a reprezentat o investiţie cumulată de 8,5 milioane euro şi a demarat producţia în 2009, iar fabrica de vopsele şi tencuieli cumulează investiţii de circa 2 milioane euro derulate pe perioada 2010-2012, în timp ce divizia de profile a atras investiții în valoare de 3,5 milioane euro.