Guvernul de la Kiev a preluat principala catedrală a Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei) păstorită de mitropolitul Onufrie. Prin urmare, complexul Lavrei Pecerska din Kiev, care datează din a doua jumătate a secolului al XI-lea și care a fost sediul central al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a trecut acum în administrarea Guvernului de la Kiev.

Guvernul ucrainean a preluat Lavra Pecerska de la Kiev

Până în luna mai a anului trecut, Biserica Ortodoxă Ucraineană a fost subordonată Patriarhiei Moscovei. În acel moment, Biserica Ortodoxă Ucraineană a renunţat oficial la Moscova şi a condamnat războiul Rusiei împotriva Ucrainei ordonat de Putin.

Cu toate acestea, autorităţile ucrainene continuă să suspecteze Biserica de colaborare cu Moscova. Bisericile de la Lavra Pecerska au fost percheziţionate de mai multe ori.

Complexul este inclus în patrimoniul UNESCO, este considerat a fi „zona cea mai sigură” a Capitalei ucrainene. Dincolo de război şi de toate ameninţările zilnice, mii de credincioşi vin aici în fiecare zi pentru a se ruga şi pentru a-şi găsi liniştea sufletească. Pentru ei, Lavra Pecerska reprezintă locul în care forţa lui Dumnezeu este mai puternică decât orice armată.

Catedrala Adormirii Maicii Domnului și Biserica Trapezei din cadrul Lavrei Pecerska au fost preluate de autorități după ce contractul de închiriere al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a expirat la sfârșitul anului 2022, a precizat Ministerul Culturii de la Kiev.

Kievul susține că Lavra Pecerska nu va fi transferată către Biserica Ortodoxă Ucraineană Autocefală

Oleksandr Tkacenko, ministrul Culturii, a spus că Biserica Ortodoxă Ucraineană a cerut și a primit permisiunea de a ține sâmbătă o slujbă ortodoxă de Crăciun în catedrală. De asemenea, acesta a precizat că nu există intenția ca Lavra Pecerska să fie transferată către Biserica Ortodoxă Ucraineană Autocefală.

Lavra Pecerska, ce se traduce Lavra Peşterilor, este cea mai veche mănăstire creştin ortodoxă din Ucraina. Viaţa monahală de aici a început în 1051. În prezent, în acest complex monahal, care include peste 20 de biserici, sunt peste 300 de călugări, aici aflându-se şi reşedinţa Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Preafericitul Onufrie, mitropolitul Kievului şi al întregii Ucraine.

Tot aici funcţionează şi Academia şi Seminarul Teologic al Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Kiev, la baza înfiinţării cărora a stat Petru Movilă, fiul domnitorului Moldovei, Simion Movilă.