Guvernul grec intenţionează să semneze cu Rusia un acord, cuplat cu livrarea unul avans din încasări, pentru a extinde la Grecia proiectul gazoductului "Turkish stream", a declarat sâmbătă pentru AFP o sursă ministerială grecească apropiată acestei negocieri, informaţie dezminţită totuşi parţial de Kremlin.

"Un acord va fi semnat marţi la Atena cu o delegaţie rusă de rang înalt cu privire la construirea gazoductului. Acest acord va stabili condiţiile de finanţare a construirii şi nivelul redevenţelor', a indicat sursa sub acoperirea anonimatului.

'Nu, nu a existat un acord în acest sens', a reacţionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la portul de radio Business FM. 'Vladimir Putin însuşi a declarat că nimeni nu a cerut ajutor Rusiei.'

'Natural, problema cooperării energetice a fost ridicată şi va fi studiată de experţi, dar Rusia nu a promis ajutor financiar, pur şi simplu pentru că nimeni nu l-a cerut', a adăugat el.

Anturajul premierului Alexis Tsipras nu a dorit să comenteze aceste informaţii.

Site-ul internet al săptămânalului german Der Spiegel asigura – sâmbătă, citând un cadru al partidului stângii radicale Syriza – că semnarea unui astfel de acord ar putea avea loc marţi şi ar fi cuplată cu vărsarea către Grecia – aflată în lipsă de lichidităţi – a unui avans din încasări.

Acest avans ar corespunde viitoarelor redevenţe încasate din tranzitul gazelor ruseşti prin gazoduct pe teritoriul grec.

Un astfel de avans este 'prevăzut efectiv, în sumă apropiată de până la cinci miliarde de euro citată de Spiegel, livrabilă în scurt timp, în lunile următoare', a afirmat sursa grecească pentru AFP.

Gazoductul, a cărui intrare în funcţiune nu este prevăzută înainte de 2019, nu este deocamdată decât în stadiu de schiţă, Rusia şi Turcia străduindu-se să ajungă la un acord definitiv cu privire la acest proiect.

În timpul recentei vizite a premierului elen Alexis Tsipras la Moscova, preşedintele Vladimir Putin a invocat participarea Greciei la proiectul de gazoduct "Turkish Stream", între Rusia şi Turcia, care ar putea servi ca bază pentru livrările de gaze ruseşti spre Europa, dar a afirmat că nu a fost încheiat niciun un acord în acest sens.AGERPRES