'Este o piatră de temelie pentru integrarea acestor persoane în societatea germană', a punctat cancelarul Angela Merkel, precizând că legea se bazează pe principiul 'sprijinim şi cerem', adică să încurajeze angajarea celor care manifestă voinţă să muncească şi depun eforturi în acest sens, potrivit Agerpres. 

În proiectul de lege este inclusă şi obligativitatea participării la aşa-numitele cursuri de integrare şi de învăţare a limbii germane, element care în opinia cancelarului Merkel este un factor esenţial al acestei 'voinţe de integrare'. 

Şefa guvernului a insistat asupra îmbunătăţirii accesului migranţilor pe piaţa muncii şi organizării mai multor cursuri de integrare, respectiv cursuri de învăţare a limbii germane şi de calificare profesională. 

Anul trecut au sosit în Germania aproape 1,1 milioane de migranţi proveniţi mai ales din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia. Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel şi mediul de afaceri german au impulsionat adoptarea unui set de măsuri menit să înlesnească integrarea lor pe piaţa muncii, afectată de lipsa forţei de muncă ce rezultă în urma ratei reduse a natalităţii şi a îmbătrânirii populaţiei germane. Executivul de la Berlin vede în valul de refugiaţi o oportunitate pentru rezolvarea acestor probleme, argument invocat şi de Angela Merkel în susţinerea politicii uşilor deschise faţă de migranţii extracomunitari,mai scrie Agerpres. 

Totuşi, o serie de articole din proiectul de lege propus sunt criticate de organizaţiile de susţinere a refugiaţilor, care consideră că ele limitează puterea de decizie a acestora. De exemplu, timp de trei ani solicitanţii de azil nu vor avea libertatea de a alege unde doresc să locuiască în Germania, ei urmând să fie obligaţi să rămână în landul unde au fost repartizaţi conform unor contingente de distribuţie pentru întreaga ţară.