Autorităţile organizază vineri o serie de întâlniri cu sindicatele şi cu reprezentanţii FMI pentru a discuta pe marginea proiectelor de lege privind rectificarea bugetară şi salarizarea unică.

Premierul Emil Boc a convocat la Palatul Victoria miniştrii Finanţelor şi Muncii pentru a discuta împreună cu reprezentanţii Fondului Monetar International şi cu cei ai Băncii Mondiale proiectul de lege privind salarizarea unitară în sectorul public şi cifrele celei de-a doua rectificări bugetare.

Guvernul a convocat pentru sâmbătă o şedinţă specială pentru a adopta proiectul de Lege privind rectificarea bugetară.

Pogea vrea bugetarii în concediu fără plată

În cursul dimineţii, la Ministerul Finanţelor a avut loc o altă întâlnire între ministrul Gheorghe Pogea şi reprezentanţii sindicatelor. Ministrul Finanţelor este decis să oblige bugetarii să îşi ia zece zile concediu fără plată. Sindicaliştii ameninţă că dă Guvernul în judecată.

Guvernul va găsi o modalitate legală pentru trimiterea pentru zece zile în concediu fără plată a angajaţilor din sistemul bugetar, pentru a nu exista riscul anulării acestei măsuri în instanţă, a spus ministrul Finanţelor, Gheorge Pogea după întâlnirea avută cu sindicaliştii pe marginea proiectului de rectificare bugetară.

„Să ne dea în judecată dacă încălcăm legea, sindicatele pot să o facă, dar vom găsi o modalitate să trimitem în concediu legal angajaţii de la stat. Vom respecta legea”, a spus Pogea, la ieşirea de la discuţiile cu sindicatele.
El a adăugat că ordonatorii principali de credite vor fi flexibili în dicuţiile pe care le vor avea cu reprezentanţii angajaţilor şi că guvernul nu vrea să-i „deranjeze” pe angajaţii care lucrează în sistemul public.

Sindicaliştii ameninţă Guvernul cu judecata

Preşedintele SedLex, Vasile Marica, a afirmat la finalul discuţiilor de la Ministerul Finanţelor că sindicatele se gândesc serios la varianta unei acţiuni în justiţie împotriva guvernului, pentru a obţine anularea măsurii de trimitere în concediu fără plată a bugetarilor.

„Ne gândim serios dacă să dăm în judecată guvernul, pentru că vor să ne pună în faţa faptului împlinit. Nu suntem de acord cu cele 10 zile fără plată. Trebuie să se găsească soluţii astfel încât să se ajungă la o soluţie de compromis”, a spus Marica, precizând că rectificarea bugetară se bazează foarte mult pe aplicarea cele 10 zile fără plată în sistemul bugetar.

Executivul vrea să economisească 1,5 miliarde lei

Executivul intenţionează să îşi asume răspunderea pe un proiect de Lege care prevede că ordonatorii principali de credite pot decide dacă angajaţii vor avea zece zile de concediu fără plată în intervalul septembrie – noiembrie, măsură în urma căreia ar urma să se economisească la buget 1,5 miliarde lei, potrivit calculelor Finanţelor.
O posibilă soluţie ar fi să se aplice o derogare de la Codul Muncii astfel încât bugetarii să poată fi obligaţi să-şi ia concediu fără plată.