Dragoș Anastasiu, cel mai dur mesaj cu privire la viitorul companiilor de stat
Dragoș Anastasiu a anunțat că Executivul pregătește o amplă reformă, care va începe cu actualizarea cadrului legislativ privind guvernanța corporativă, va continua cu renegocierea contractelor de mandat ale managerilor cu salarii considerabile și va include, acolo unde nu există alte soluții viabile, închiderea sau privatizarea parțială a companiilor cu pierderi cronice.
„Ori profesionalizăm și trecem pe profit, ori le închidem, ori facem joint ventures cu companii românești sau străine, trebuie să găsim soluții astfel încât aceste companii să fie profitabile. Dacă nu, le închidem”, a declarat el pentru Digi24.
Vicepremierul a evidențiat faptul că, în momentul de față, România deține în jur de 1.300 de companii de stat, însă doar aproximativ 200 dintre acestea sunt considerate cu adevărat semnificative din punct de vedere economic. O mare parte dintre societățile rămase, precum TAROM sau CFR, înregistrează pierderi constante de ani întregi, fără să existe indicii clare că ar putea reveni pe o traiectorie de rentabilitate.
„Sunt 1300 de companii, unele mici, unele mari, unele performante, altele pe pierderi. Per total, aceste companii au câștig. Avem un plus de vreo 13,5 miliarde de lei pe an. Aproape jumătate din acest profit e făcut de o singură companie. Avem și alte companii performante, dar avem și multe companii care sunt pe pierdere și la care trebuie să ne uităm de sus în jos, să ne uităm la acea autoritate a statului care ar trebui să monitorizeze performanța, AMEPIP, care e nefuncțională după doi ani”, a spus acesta.
Anastasiu a subliniat că Autoritatea pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), instituția desemnată să supravegheze activitatea companiilor de stat, nu își îndeplinește atribuțiile în mod eficient. Deși există un cadru legislativ clar – Legea nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă – care stabilește obligațiile consiliilor de administrație, aplicarea acestor prevederi lasă de dorit, a avertizat oficialul.
„S-a trecut prin Parlament legea 109, care reglementează guvernanța corporativă, cu toate acestea AMEPIP este nefuncțională. Se uită pe aceste 1.300 de companii, dintre care doar 200 sunt cu adevărat relevante, restul sunt mici sau foarte mici. Legea ne obligă să avem guvernanță corporativă. Sunt multe SRL-uri în orașe mici, cu 2-3 angajați, care trebuie să aibă un board de 3 administratori. De aici trebuie să pornim, să facem în așa fel încât această autoritate a statului să se ocupe de ce este relevant”, a afirmat el.
Problema salariilor directorilor din companiile de stat și instituțiile publice
Pe lângă reforma structurală, Dragoș Anastasiu a abordat și problema sensibilă a salariilor directorilor din companiile de stat și instituțiile publice. El a menționat că mulți dintre acești conducători încasează lunar venituri care pot fi de trei ori mai mari decât salariul mediu pe sector, iar în unele situații li se acordă și bonusuri variabile semnificative.
„Vor fi transparentizate absolut toate veniturile celor din conducere, inclusiv grilele salariale. Sigur că trebuie să avem grijă la datele personale, fără doar și poate. Dar peste tot în lume și companiile listate la bursă, dar și companiile de stat în general, chiar dacă nu sunt listate la bursă, au acest principiu de bază – transparență. Noi de acolo trebuie să pornim”, a spus Anastasiu.
Vicepremierul a anunțat că Guvernul va include în al doilea pachet de măsuri fiscale o lege care va facilita renegocierea contractelor de mandat semnate anterior, astfel încât veniturile directorilor să poată fi ajustate în conformitate cu situația economică actuală.
„Odată avem lege, contractele făcute acum sunt făcute pe o anumită lege. Sigur că putem schimba legea și o vom face, se va vedea în pachetul doi de măsuri, doar că în mod normal legea nu e pentru trecut, e pentru viitor. Și atunci încă sunt dispute pe zona juridică, ce se întâmplă cu ce s-a făcut până acum și sunt contracte de mandat pe trei ani, pe patru ani. Și aici sunt două variante: prima o negociere, ceea ce înseamnă un voluntariat până la urmă. (…) Dar ori avem o lege care ne permite să facem asta, ori avem o negociere care duce la o schimbare de contract”, a afirmat el.
De asemenea, el a recunoscut că există restricții constituționale care împiedică o intervenție rapidă și retroactivă asupra drepturilor salariale.
„Analizăm, să vedem ce se întâmplă cu legea, retroactiv. Ați văzut la pensiile speciale ce s-a întâmplat, cred că de două ori nu. Și chiar și așa, dacă vrei să schimbi de azi pe mâine, adică de mâine, ați văzut la pensionare, dacă nu mă înșel, că nu poți să vii și spui brusc facem într-un anumit fel. Există niște chestiuni legate de constituționalitate. Eu nu sunt constituționalist, dar trebuie să avem grijă la lege și la Constituție”, a spus acesta.
Vicepremierul a precizat că nu intenționează să poarte negocieri directe cu directorii companiilor de stat, ci va solicita miniștrilor și consiliilor de administrație să preia această responsabilitate, conform unui cadru legal bine definit.
„Sigur că pot să ajut, dar sunt miniștrii care sunt acolo responsabili de companii, Consiliile de Administrație, este AGA, directorul executiv, e treaba lor să facă treaba asta. Noi dăm niște direcții, dar nu facem micromanagement”, a spus el.
A fost înființat un grup de lucru format din patru miniștri
Totodată, Dragoș Anastasiu a anunțat că a fost înființat un grup de lucru format din patru miniștri, care coordonează majoritatea companiilor de stat. Misiunea acestui grup este să elaboreze o hartă a situației reale din aceste instituții și să identifice prioritățile pentru intervenții viitoare.
Anastasiu a subliniat că nu toate companiile pot fi profitabile, însă pentru cele cu rol de utilitate publică va fi analizat nivelul și necesitatea subvențiilor acordate. În schimb, restul companiilor trebuie să se reformeze rapid sau să dispară.
„Pentru că nu putem să avem la nesfârșit subvenții. Nu putem în zona trenurilor să dăm 80% din sau poate chiar mai mult din cifra de afaceri subvenții”, a avertizat vicepremierul.
„Cred că avem toate șansele ca în șase luni să dovedim și primele succese. Dar până când scoatem pachetul doi, va trebui să fim gata cu legislația care să ne permită să fim competitivi”, a adăugat acesta.