Guvernul alocă fonduri pentru curățarea apei sărate din județul Mureș după inundații

Guvernul a decis să dea 17,8 milioane de lei, la cererea Ministerului Dezvoltării, pentru a cumpăra echipamente care să curețe apa sărată din localitățile afectate din județul Mureș. Aceasta vine după ce ploile foarte mari au făcut să intre apă în Salina Praid, iar apa potabilă din Târnăveni, Fântânele și Suplac a devenit prea sărată.

Acest lucru a creat o problemă mare de mediu și mii de oameni au rămas fără apă curată. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a început să curețe apa din râul Târnava Mică. Ministerul Mediului a găsit o soluție rapidă pentru ca stațiile de tratare din cele trei localități să poată din nou să ofere apă bună de băut. Apoi, comitetul județean a calculat cât costă, iar Ministerul Dezvoltării a pregătit o hotărâre pentru Guvern să aloce banii necesari.

Guvernul a aprobat această decizie luni. Pe viitor, autoritățile vor căuta alte soluții ca să nu mai depindă de râul Corund pentru apă în județul Mureș.

„Venim în ajutorul oamenilor afectaţi de salinizarea apei potabile. Sumele necesare vor fi transferate către autoritatea judeţeană şi autoritatea locală din Târnăveni pentru achiziţionarea aparaturii pentru desalinizarea apei”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Cseke Attila
Cseke Attila (SURSA FOTO: Facebook, Cseke Attila)

Guvernul înființează o activitate finanțată din venituri proprii pentru protecția ariilor naturale

De altfel, Guvernul a decis să înființeze lângă Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate o activitate finanțată doar din banii pe care agenția îi strânge singură. A fost aprobată și o metodă clară pentru cum să folosească acești bani.

Acești bani vin din tarifele pe care le plătesc oamenii pentru vizitarea ariilor protejate, pentru analiza documentelor și eliberarea de avize, sau pentru fotografiat și filmat cu scop comercial. Toți banii astfel adunați vor fi folosiți pentru a administra bine ariile naturale protejate.

Pentru transparență, agenția va face rapoarte trimestriale și anuale despre cum a folosit banii și le va publica pe site-ul său de două ori pe an.

Aceste reguli erau necesare pentru că Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate a fost creată prin unirea mai multor instituții legate de mediu și, până acum, bugetul ei nu era organizat să folosească bani strânși din surse proprii.