Potrivit propunerii Ministerului Justiţiei, în urma adoptării de către Parlament a Legii 148/2011 privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea, intrată în vigoare la 22 iulie 2011, s-a impus modificarea circumscripţiei în care sunt arondate comunele care aparţineau de judecătoriile şi parchetele de pe lângă acestea înainte de desfiinţare, în vederea preluării cauzelor de competenţa teritorială a instanţelor desfiinţate.

Rearondarea localităţilor vizează instanţele şi parchetele desfiinţate prin lege: Şomcuta Mare, Bozovici, Murgeni (care funcţionează) şi Bocşa, Cernavodă, Bechet, Băneasa, Comana, Sângeorgiu de Pădure, Scorniceşti, Urlaţi şi Jimbolia (care nu funcţionează).

Prin HG s-a aprobat rearondarea localităţilor şi pentru alte instanţe cu volum mic de activitate care, deşi nu se desfiinţează, pot prelua din competenţa teritorială şi, implicit, din încărcătura mare a altor instanţe, în special a celor reşedinţă de judeţ. Instanţele vizate de această măsură, a căror jurisdicţie va creşte, sunt: Blaj, Moldova Nouă, Haţeg, Măcin.
Ambele măsuri se înscriu în procesul mai larg de reorganizare a instanţelor şi parchetelor cu volum mic de activitate, în vederea echilibrării volumului de muncă şi a eliminării supraîncărcării instanţelor şi parchetelor, cerinţe care se regăsesc constant în Rapoartele Comisiei Europene privind România.

Hotărârea de Guvern se va aplica începând cu 1 noiembrie 2011.