Sezonul de gripă a făcut până acum mai multe victime decât în anii anteriori, iar specialiștii anunță că această situație alarmantă se va prelungi în următoarele săptămâni.

Numărul de americani care a ajuns în spital din cauza gripei este cel mai mare din ultimii zece ani. Gripa și pneumonia au fost cauze pentru 1 din 10 decese raportate săptămâna trecută, arată datele oficiale. Peste 40.000 de decese au fost înregistrate în Statele Unite numai în a treia săptămână din 2018.  Dintre acestea, mai mult de 4.000 au fost cauzate de pneumonie sau gripă, iar numărul victimelor este așteptat să crească în perioada următoare.

Pe măsură ce mai mulți americani se îmbolnăvesc, economia are de pierdut mai mult de 10 miliarde de dolari. Din această sumă, aproape 2 miliarde de dolari ar putea ajunge în buzunarele producătorilor și distribuitorilor de vaccinuri și medicamente, farmaciilor și furnizorilor de servicii medicale.

 Marjele de profit pentru vaccinuri sunt destul de mici, pentru un client din sectorul privat, un vaccin antigripal costă între 15 și 21 de dolari, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), însă răspândirea alarmantă a epidemiei și teama de îmbolnăvire, au condus la vânzări globale pentru marii producătorii, tot mai mulți oameni apelând la tratamente, medicamente sau vaccinuri pentru prevenirea gripei.

Cele mai mari companii din sectorul Big Pharma, Sanofi Pasteur și GlaxoSmithKline, au obținut creșteri foarte mari ale veniturilor, în special în al patrulea trimestru financiar al anului 2017, deoarece epidemia de gripă a fost cu adevărat în creștere în SUA și astfel a crescut și cererea de vaccinuri.

Conform ultimelor cifre furnizate de companii, veniturile obținute de Sanofi pentru vaccinul antigripal au crescut cu 21%, ajungând la suma de 617 milioane de dolari.
GlaxoSmithKline (GSK) a înregistrat o creștere de 18% a vânzărilor de vaccinuri pe parcursul anului, iar afacerea a crescut cu 76% în ultimul trimestru al anului. Din veniturile anuale de 675 milioane de dolari, 136 de milioane au fost obținute numai în ultimul semestru. 

"Toată lumea, din punct de vedere financiar, beneficiază de acest lucru", a spus dr. Gerard Anderson, profesor de sănătate publică la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins, transmite Bloomberg. " Este calea americană", a completat acesta.

Oficialii americani se tem că actualul sezon de gripă va fi la fel mai periculos decât cel din 2014-2015. Peste 56 de mii de oameni au murit atunci din cauza gripei, din cei 34 de miliaone de americani care s-au îmbolnăvit.