Doar 12 la suta din locuitorii mediului urban si-au diminuat consumul de carne de pasare, iar patru procente au renuntat de tot la preparatele din pui, arata un studiu realizat de catre Daedalus Consulting, la o luna si jumatate dupa declansarea crizei.

Imaginea pasarilor incinerate si vestile privind extinderea gripei aviare nu i-a indepartat definitiv pe amatorii de carne de pui de galantare. Potrivit studiului Daedalus, 53% din cei 1.081 de oraseni chestionati nu au fost deloc influentati in cumpararea si consumul de carne de pui de vestile privind gripa aviara. Ba mai mult, circa o treime din participantii la studiu au aratat ca au continuat sa cumpere in acelasi ritm carne de pui.


Doar 4% din respondentii intervievati au renuntat la consumul de carne de pui dupa aparitia gripei aviare in tara noastra, iar 12% consuma mai putin decat inainte. In Moldova, impactul a fost cel mai mic. Peste doua treimi dintre respondenti au afirmat ca nu au fost influentati de criza aviara. In Banat si Ardeal, procentele au scazut la 63,6%, respectiv 62% din respondenti.


Barbatii au fost cel mai putin influentati (60% din barbati fata de 47% din femei) in comportamentul de consum, lucru putin relevant daca ne gandim ca femeile sunt cele care se ocupa de cumparaturile din gospodarie.


Orasele mai mici, cu 50.000- 200.000 de locuitori, au fost influentate cel mai putin de informatiile privind gripa aviara. In restul oraselor, cantitatea de pui consumata si achizitionata este la fel ca inainte pentru aproximativ 80%.


Daca nu i-a alungat pe consumatori, febra aviara i-a facut in schimb mai atenti la ce cumpara. Majoritatea participantilor la interviurile Daedalus (88 la suta) au afirmat ca termenul de garantie este cel mai important criteriu de achizitie. Urmeaza in ordine raportul calitate-pret, impotatnt pentru 65% din intervievati, si tipul de ambalaj. Pentru o treime din participantii la ancheta informatiile de pe eticheta constituie un criteriu foarte important.


Ardealul este preferat de putin peste jumatate dintre cei care considera ca regiunea de provenienta a carnii este importanta. Urmeaza in ordine Muntenia si Moldova, cu cate o treime, si banatul cu cu circa o cincime din raspunsuri.


Studiul Daedalus ar trebui sa linisteasca industria avicola, care se teme de prabusirea consumului daca stirile privind extinderea gripei aviare continua.

Garantia bate eticheta

Ce determina achizitia carnii

% din raspunsuri

Termenul de garantie 88
Raportul calitate-pret 65
Tipul de ambalaj 46
Oferta de produse proaspete

35

Informatiile de pe eticheta 30
Zona din care este producatorul

29



• Consumatorii acorda aprecierea cea mai mare regiunii din care fac parte, acest aspect fiind cel mai bine reprezentat de Ardeal si Moldova, unde 93%, respectiv 85% din respondenti au indicat regiunea din care se afla ca fiind cea preferata.

• Afinitate mai mica pentru regiunea proprie a fost inregistrata de Banat, cu 62%, si Muntenia cu 47%, din optiunile consumatorilor din regiunea respectiva.

• In Bucuresti, preferintele de regiune a producatorului sunt cele mai impartite. In top se afla Muntenia cu 41%, Ardealul cu 31% si Moldova cu 22% din totalul raspunsurilor.

• Studiul s-a desfasurat pe un esantion de 1.081 de respondenti cu varsta peste 21 ani, din mediul urban.

Sursa: Daedalus Consulting