Care este metoda corectă pentru a nu se ajunge la crăparea ouălor fierte? 

În primul rând, ouăle trebuie să fie la temperatura camerei, așa că dacă vrei să le fierbi, nu ar fi rău să le scoți din frigider.

Una dintre greșelile pe care le putem face este să punem ouăle în apă fierbinte. Ei bine, este complet greșit, pentru că acest lucru va duce la spargerea lor. Metoda corectă este de a așeza ouăle în apă rece, iar abia apoi poți pune oala pe foc pentru a fierbe.

Durata de fierbere a ouălor diferă în funcție de preferințe

Dacă îți place să mănânci ouă fierte moi, trebuie să știi că acestea se lasă să stea în apa fierbinte timp de 4 minute. Ouăle cleioase se fierb 6 minute, iar cele tari  se fierb 10-15 minute.

După ce ai fiert ouăle cum îți plac, scurge apa caldă din vas și toarnă apa rece.

În caz că nu știi cum să cureți ouăle extrem de ușor, trebuie să știi că atunci când le scoți din oala în care au fiert, le poti pune în apă cu gheață. Adică, șoc termic și apoi răcire completă.

Dacă pui la fiert ouăle reci, scoase direct din frigider, sau dacă aglomerezi oala cu prea multe ouă, sunt mari șanse să le spargi coaja. Este indicat să folosești o oală mare și să fierbi ouăle într-un singur strat.

Știai că ouăle foarte proaspete se decojesc mai greu după ce sunt vopsite?

Dacă nu știai asta, te sfătuim să cumperi ouăle pentru Paște cu circa o săptămână înainte să le vopsești.

După ce le-ai scos din apa fiartă, le poți pune într-un vas cu gheață pentru a le opri din procesul de gătire și pentru că va fi mai ușor să le decojești ulterior.

Care sunt beneficiile unui ou fiert?

Studiile din întreaga lume demonstrează că un ou, chiar dacă este mic și pare neînsemnat, are un aport enorm în alimentația noastră de zi cu zi. Dacă te-ai întrebat vreodată care e relația dintre ou – calorii, să știi că un ou fiert care are în medie 50 de grame are și 77,5 calorii.

Oul este considerat a fi un aliment care conține proteine superioare în totalitate. Acesta este bogat în colesterol bun, asigurând o parte considerabilă din grăsimile necesare pentru inimă și vasele sangvine. Consumul de ouă regulat, fără exces, poate preveni hipertensiunea, accidentele vasculare cerebrale, bolile nervoase. Iar datorită aminoacizilor pe care îi conține, oul își aduce aportul în refacerea țesuturilor osoase și musculare și reglează nivelul de zahăr.