Cele mai multe mușcături de capușă sunt inofensive și nu e nevoie de un tratament medical. Dar unele căpușe, precum căpușele de căprioară sau de lemn, pot fi purtătoare de germeni care cauzează boli gravee precum Boala Lyme sau febra Rocky Mountain.

Vestea bună este că o căpușă trebuie să fie atașată de corp timp de 36 până la 48 de ore pentru a putea lua o boală de la ea, spune Gaspere Geraci, medic la AmeriHealth Caritas. „Dacă o găsiți într-o zi sau cam așa, probabil că veți fi bine”, spune el. ”Dacă vă verrifcați pe voi și animalele de companie, veți reduce riscul de a vă îmbolnăvi din cauza mușcăturii lor, cu condiția să faceți acest lucru în mod corect”, susține medicul.

Capușa de caprioară este micuță, nu mai mare decât un vârf de creion, dar altele pot fi mai mari și astfel pot fi mai ușor de depistat pe piele. Când mușcă, căpușele injectează un anestezic ușor înainte de a se înfige în piele. De aceea, rareori simțim că am fost mușcați. Apoi se pot hrăni cu sângele nostru timp de până la 48 de ore, transmițând un virus sau bacterii în corpul nostru în timpul acesta.

Specialiștii spun că putem îndepărta cu ușurință căpușele din piele.

Iată pașii care trebuie făcuți pentru eliminarea unei căpușe

Folosind o pensetă cu vârf fin, prindeți căpușa cât mai aproape de piele. Trageți ferm în sus cu o presiune constantă și uniformă.

„Apăsați de fiecare parte a căpușei, astfel încât pielea să nu se tragă în sus atunci când încercați să o scoateți”, spune dr. Geraci. Nu întoarceți si nu suciți capușa într-o parte sau alta. Dacă o parte din ea rămâne în piele, aceasta va ieși singură, la un moment dat.

Curățați bine locul mușcăturii dar și mâinile cu alcool și cu apă și săpun.

Nu folosiți lacul de unghiii sau vaselinea

CDC descurajează „remediile populare” precum lacul de unghii, vaselina (vaselina) și căldura care se spune că ”ridică” căpușa de pe piele, deoarece este o operațiune care durează mai mult.

„Orice lucru care întârzie îndepărtarea unei căpușe este o idee proastă”, spune Robert B. Kimsey, ntomolog la Universitatea din California, Davis, specializat în căpușe.

„Sufocarea unei căpușe nu este foarte eficientă”, spune dr. Kardos. „Acoperirea unei căpușe cu vaselină sau lac de unghii poate face ca aceasta să devină alunecoasă și mai dificil de apucat. Și nu încercați niciodată să ardeți o căpușă”, spune el.

Simptomele mușcăturii de căpușă

Înțepătura sau mușcatura de căpușă sunt ușor de recunoscut, pentru că, în cele mai multe cazuri, sunt vizibile. Exista riscul ca înțepăturile de foarte mici dimensiuni să nu poată fi observate. De aceea, după revenirea dintr-o ieșire în pădure sau în parc, este important să ne verificăm foarte bine, din cap până-n picioare.

Mușcatura de capușă poate sa nu producă niciun simptom. În schimb, persoanele alergice pot resimți o durere în locul mușcăturii , umflatură, senzatie de arsură in locul afectat și chiar dificultăți respiratorii.