Andrei Miu, reprezentant al unui magazin de bricolaj a vorbit despre preferințele românilor în perioada geroasă. Potrivit acestuia, convectoarele electrice au ajuna la mare căutare, în ciuda faptului că sunt consumatoare mari de curent electric, iar facturile românilor vor fi neașteptat de mari.

„Oamenii au început să cumpere din ce în ce mai multe convectoare electrice, care sunt ori cu plăci ceramice ce se încălzesc, ori, dacă nu, cu rezistență electrică normală. Pentru 2 camere, cu 1.000 de lei, ai putea să îți iei două convectoare fară nici un fel de problemă. În schimb, două convectoare înseamnă undeva la 4.000 de wați pe oră”, a spus acesta, pentru stirileprotv.ro. 

De menționat este faptul că, caloriferele electrice sau aerotermele au o arie mică de acoperire, astfel încât, pentru încălzirea unui apartament întreg este nevoie de cel puțin dău astfel de aparate, lucru care înseamnă un consum și mai mare de electricitate, adică o factură mai mare.

La rândul său, Adrian Vintilă, director Future Energy Leaders România a vorbit despre costurile încălzirii cu un astfel de dispozitiv. Potrivit acestuia, caloriferul electric poate consuma 3.000 de wați, atunci când este folosit la puterea maximă.

Pericolul la care se expun românii

„Un calorifer electric are un consum maxim de 3.000 de wați, folosit la putere maximă. Dacă am folosi acest calorifer timp de 8 ore, la 50% din puterea sa maximă, atunci și costul se reduce la jumătate, deci un 540 de lei pe lună ar fi costul pe care l-am avea în factura pentru electricitate”, a spus acesta.

De menționat este faptul atât caloriferele cât aerotermele se pot transforma foarte ușor într-un pericol pentru consumatori. Specialiștii spun că o aerotermă consumă în jur de 2 kw/oră, și asociată cu alte electrocasnice, cum ar fi frigiderul sau televizorul, poate să ridice consumul total în casă la nivelul care depășeste valoarea avizată în contractul cu furnizorul de electricitate.

Mai exact, în cazul unui apartament, această valoare este în medie de 6 kw. Pe de altă parte, la case poate fi mai mare, în medie de 10 kw, iar în cazul în care aceste praguri sunt depășite, contorul inteligent oprește curentul. Pe de altă parte, sunt cazuri în care situația poate fi mai gravă și chiar să se producă un incendiu.

Adrian Chelaru, electrician spune că pericolul principal îl reprezintă cablurile, dar și conductoarele. „Panourile electrice cedează, se încălzesc cablurile, se încălzesc conductoarele și atunci riscă să ia foc”, a spus acesta.

Un alt sfat venit din partea specialiștilor ține de utilizarea aerului condiționat. Acesta nu trebuie utilizat la temperaturi sub zero grade pentru că unele se pot opri.