Încrederea în Grecia şi mai cu seamă încrederea în bănci pare zdruncinată iremediabil. Un apel din partea bancherilor pentru ca oamenii să se reîntoarcă cu banii pentru deschiderea depozitelor stârneşte râsul grecilor, scrie portalul KeepTalkingGreece. "Băncile sunt absolut de încredere", a declarat Louka Katseli, preşedintele Asociaţiei Băncilor din Grecia într-o intervenţie pentru postul elen Mega TV invocând garanţia Băncii Centrale Europene. Fostă ministru din partea partidului vechii stângi PASOK, Katseli i-a invitat pe greci să constituie depozite odată ce băncile au redeschis porţile după trei săptămâni de "vacanţă bancară".

"Hai să ajutăm economia!", îi încurajează Katseli pe greci si adaugă: "Dacă vă luaţi banii din cufere şi din case – unde oricum nu sunt în siguranţă – şi îi depozitaţi în bănci, aceasta va îmbunătăţi lichiditatea". "Nu vor fi tăieri ale depozitelor în viitor dacă acţionăm responsabil", a mai spus ea.

Sunt declaraţiile care doar au stârnit ironia grecilor loviţi de controlul capitalului. "Ooo, da! Să îmi aduc banii înapoi în bancă şi să pot lua apoi doar câte 60 de euro…", spune unul dintre ei. Un alt comentariu arată respingerea totală: "Aaa, sigur! Băncile nu vor mai vedea banii mei vreodată. Prefer să îmi cumpăr tone de alune cu ei."

"Şi băncile să dea faliment după un timp…"

Depozitele atrase de băncile greceşti au scăzut drastic de la declanşarea crizei, faţă de maximum de 230 miliarde euro consemnat în vara anului 2009, acesta coborând la 120 miliarde euro înaintea vacanţei bancare. De fapt, acestea se susţin mai degrabă pe liniile de asistenţă specială din sistemul băncilor centrale care se ridică la 130 miliarde euro, decât pe baza de resurse aparţinând clienţilor.

În contextul în care încă se vorbeşte despre amputări ale depozitelor, cetăţenii eleni nu vor să audă de de constituirea de depozite: "Cu siguranţă. Şi băncile să dea faliment după un timp…", spune unul dintre ei. Cineva îşi aminteşte izbucnind în plâns de un episod din anul 2010. Atunci ministrul de finanţe Evangelos Venizelos le-a spus grecilor să cumpere obligaţiuni guvernamentale elene. Omul a investit 10.000 de euro, dar doi ani mai târziu a suferit o tăiere de 53%. Nici nu mai ştie acum care este valoarea actuală a palsamentului său: "Nici măcar nu mai deschid plicurile venite de la bancă; este prea frustrant."