'Inaugurăm un instrument de politică socială pentru protejarea celor mai vulnerabili cetăţeni ai noştri, pentru lupta împotriva sărăciei şi pentru inserţia (socială) a celor care riscă să rămână pe dinafară', a declarat premierul grec Antonis Samaras.

În majoritatea ţărilor europene există un venit minim garantat, a subliniat la rândul său ministrul muncii al Greciei, Yannis Vroutsis.

Astfel, locuitorii din 13 localităţi din Grecia care vor întruni anumite criterii privind veniturile şi bunurile pe care le deţin vor primi timp de şase luni, în 2015, o alocaţie de circa 200 de euro lunar pentru o persoană singură şi 500 de euro pentru o familie cu doi copii, precizează AFP.

Dacă programul va fi generalizat la nivelul întregii ţări, de el ar urma să beneficieze circa 700.000 de persoane, adică 7% dintre greci, a mai spus premierul Samaras.

Nivelul şomajului atinge în Grecia, după şase ani de profundă recesiune, 26,4%, fiind cel mai ridicat din Europa. Majoritatea sunt şomeri de multă vreme şi doar un singur şomer din zece primeşte indemnizaţie.

Potrivit statisticilor publicate luni, aproape un sfert dintre greci (23,1%) au continuat să fie ameninţaţi de sărăcie în 2013, procent ce nu s-a schimbat în raport cu 2012 şi care este însoţit de un nivel de privaţiune materială în creştere.

Această expunere la sărăcie a vizat 2,5 milioane de persoane cu câştiguri mai mici cu 60% decât venitul mediu pe economie, adică 418 euro pentru o persoană singură şi 878 pentru o familie de patru persoane.